Taktält hero

Bäst i test: Bästa Taktältet 2024

Släpp tanken om att behöva investera massvis med pengar i en husbil eller husvagn. Det nya och flexibla valet är nu ett taktält till din bil. Det är billigare, smidigare och mycket roligare. Men det kan vara svårt att veta vilket taktält som passar just er bäst. Därför har vi analyserat och recenserat de 5 bästa taktälten för bil indelat för olika scenarion. Fortsätt läsa för att ta del av vår recension.

Thule Foothill

(bäst i test)

5/5

Outdoordays Safari Pro

(billigt)

4/5

Thule Tepui Autana 4

(4 personer)

5/5

Thule Tepui Kukenam 3

(populärt val)

5/5

Outlust Taktält

(3 personer)

4.5/5

De 5 bästa taktälten

1. Thule Foothill – Taktält bäst i test

Bäst taktält 2 personer

Säsonger: Alla
Utrymme: 2 personer
Totalvikt: 55.5kg

Thule Foothill är taktältet för bil som vi med all rätt placerar i toppen av vårat test. Denna modell på taktält skiljer sig en del från de andra i testet som också kommer från företaget Thule. Det har en annorlunda design, nya funktioner och högre vattenpelare på tältduk. När Foothill är nedfällt och placerad på bilens tak så tar de endast upp 61cm i bredd. På så sätt kan man få plats med flera ting på bilens tak, t.ex cyklar. Även fast tältet tar så lite plats nedfällt så ger den lika mycket utrymme som ett vanligt tvåmannatält när det är öppnat.

Foothill monteras enkelt upp på bilens tak i ett enda svep med hjälp av de invändiga teleskopspinnarna, det tar inte mer än 3 minuter att få upp allt inklusive stegen. Det ingår även en skön skumgummimadrass på 4cm vid köp. Detta taktält från Thule vinner alltså på alla de punkter vi väger in vid ett test och placerar sig överlägset på toppen av vår lista. Ett suveränt taktält för de som vill komma iväg snabbt och smidigt.

Fördelar

 • Mycket smidigt
 • Gott om utrymme
 • Monteras enkelt upp/ned
 • Ingår skumgummimadrass
 • Bra pris

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Outdoordays Safari Pro S – Bästa billiga taktältet

Säsonger: Alla
Utrymme: 2 personer
Totalvikt: 54kg

Outdoordays egna modell Safari Pro S är ett billigt och väldesignat taktält för 2 personer. Safari Pro S är enkelt att montera upp/ned med en enda rörelse och kan fästas på de flesta takräcken. Golvet på taktältet är tillverkat av en honeycomb-blandning gjort av glasfiber och plast. Detta material gör att golvet klarar runt 100kg mer än konkurrenterna på taktältsmarknaden. Taktältet är mycket slitstark, vattentätt och rymligt för 2 personer. Det är extra anpassat för att klara av starka vindar och hårt väder. Tältar man mycket i de svenska skogarna så finns det integrerade myggnät över varje fönster som håller mygg samt knott borta.

Tältet har även många användbara funktioner, till exempel att man kan fälla ihop teleskopstegen upp till tältet med ett enda knapptryck och att tältet enkelt monteras upp med ett enda drag. I tältets tak finns 2 stycken riktiga takluckor med PVC fönster som gör att man kan njuta av stjärnhimmelen när man skall sova och morgonsolen när man vaknar. Safari Pro S är sammanfattat ett taktält av hög kvalité men till ett billigt pris.

Fördelar

 • Billigt
 • Golv av honeycomb-blandning
 • För 2 personer
 • Hög kvalité
 • Integrerat myggnät
 • Takluckor i taket

Nackdelar

 • Kan vara klurigt att montera ned

3. Thule Tepui Autana 4 – Bästa taktält 4 personer

Bästa taktältet 4 personer

Säsonger: Alla
Utrymme: 4 personer
Totalvikt: 68.7kg

Det bästa taktältet för 4 personer är Thule Tepui Autana 4. Tepui Autana 4 är ett mycket rymligt och förvaringssmart taktält som passar för alla årstider, världen över. Något vi gillar lite extra med detta taktält är den utökade suffletten för extra avskildhet till folk som befinner sig omkring bilen. Även detta taktält, likt Tepui Kukenam 3 är tillverkad av högsta kvalité på tältduken. Duken är vattentålig, UV och mögel-beständig. Taktältet passar till de flesta fästen på större och medelstora bilar.

Ventilationen inuti tältet är mycket bra med flera nätpaneler och fönster som hjälper till. I tältets tak finns det panoramafönster som smidigt går att öppna om man vill somna till bar himmel. På tältets väggar finns det 4st stora innerfickor för förvaring av böcker, kläder, spel eller annat som man gärna vill få undan. Utsidan på detta stora tält har även det förvaringsfickor, fästpunkter för lampor och annan utrustning som lyxar till tillvaron. En skummadrass med 6.5cm höjd ingår för extra komfort på tältets golv.

Thules Tepui Autana 4 är alltså ett mycket rymligt taktält för 4 personer. Passar utmärkt till semestern i Sverige men också nere i Europa för varmare klimat. Det är helt klart det bästa taktältet för en familj på 4.

Fördelar

 • Mycket rymligt
 • Hög kvalité på tältduken
 • Enkelt att montera upp/ned
 • God ventilation
 • Passar de flesta bilar

Nackdelar

 • Något dyr

4. Thule Tepui Kukenam 3 – Populärt val 3 personer

Taktält bäst i test

Säsonger: Alla
Utrymme: 3 personer
Totalvikt: 54kg

Thule Tepui Kukenam 3 . Det är ett taktält för bil som rymmer upp till 3 personer och klarar av alla 4 årstiderna världen runt. Detta för att tältets tyg är tillverkat och behandlat med högkvalitativt 600-D samt 260g polycotton. Teupi Kukenam är därför otroligt slitstarkt och UV-beständigt. Perfekt om man vill åka neråt i Europa där UV-indexen är stark. Vid köp så följer också en skummadrass med en höjd på 6.5cm med, men vi rekommenderar att även placera ett täcke eller filt under för högsta bekvämlighet.

Tältet har en god ventilation genom nätpaneler men också genom de flera fönster i tältets tak. Dessa fönster ger en klar vy över stjärnhimmelen när man skall sova som slår vartenda 5-stjärnigt hotell som finns. Teupi Kukenam 3 är mycket rymligt och håller enligt oss 4 personer om man placerar sig rätt. Det har många smarta funktioner och fickor som är mycket användbara.

Fördelar

 • Mycket hög kvalité på material
 • Håller 3 personer
 • Alla säsonger
 • Stort förvaringsutrymme
 • Enkelt att montera upp/ned
 • Mycket god ventilation
 • UV-beständigt

Nackdelar

 • Inga nackdelar

5. Taktält till Bil – Bästa taktält 2 personer

Bästa taktält 2 personer

Säsonger: Alla
Utrymme: 2 personer
Totalvikt: 50kg

Sist i vårat test kommer det bästa taktältet för 3 personer från Outlust. Detta taktältet har blivit mycket populärt för de familjer som är 2 men även par som vill ha extra utrymme på campingturen. Taktältet, som har kapacitet att rymma 2 personer, kan enkelt fästas på ditt biltak. Under färd är det lika högt som en traditionell takbox, men när du parkerar och vecklar ut det förvandlas det blixtsnabbt till ett trivsamt och mysigt utrymme med bekväm sitthöjd. För att göra klättringen till din nya sovplats smidigare ingår en stege, så du slipper onödiga akrobatiska övningar under semestern. Att packa ihop tältet är en lätt process, och det ger dessutom plats för madrassen och dina sängkläder medan du är på resande fot.

Enda nackdelen med detta taktält är den “något” låga vattenpelaren på 3000mm. Regnar det mycket och vattnet ligger på tältdukens topp under en längre tid så kan det börja läcka in. Det är dock endast några droppar som man snabbt märker. Men man får vara noga med att hålla tältets tak utdraget så det inte börjar samla vatten under längre regnperioder.

Fördelar

 • Hög kvalité
 • Enkelt att montera upp/ned
 • Gott om plats för 3 personer
 • Bra förvaringsutrymmen
 • Madrass medföljer

Nackdelar

 • Något låg vattenpelare

En bil med ett taktält på taket

Att tänka på innan man köper ett taktält

 • Biltakets viktgräns: Din bil kommer att ha en specifik viktgräns för taket. Du måste säkerställa att tältet, inklusive allt innehåll (t.ex. sovsäckar, kuddar) och alla personer som kommer att sova i det, inte överstiger denna gräns.
 • Montering och demontering: Du behöver undersöka hur enkelt det är att montera och demontera tältet. Vissa tält kan kräva två personer eller kan ta lång tid att sätta upp och ta ner. Tänk på dina behov och kapabiliteter när du överväger detta.
 • Vädertålighet: Taktält bör vara konstruerade för att klara av olika väderförhållanden, inklusive regn, vind och kanske till och med snö. Undersök tältets material och konstruktion för att avgöra hur väl det kommer att stå emot de element du förväntar dig att utsättas för.
 • Komfort och storlek: Beroende på hur många personer som ska sova i tältet, behöver du se till att det är tillräckligt stort och bekvämt. Kontrollera tältets dimensioner och om madrass eller sovsäck ingår, samt hur mycket utrymme som finns för ytterligare sömnbehov.
 • Pris och kvalitet: Slutligen bör du också jämföra priser och läsa recensioner för att få en uppfattning om tältets kvalitet och hållbarhet. Kom ihåg att ett billigare tält kanske inte håller lika länge eller ger samma skydd och komfort som ett dyrare alternativ.

Se också till att tältet är kompatibelt med din bilmodell och om det kräver någon särskild typ av takräcke för installationen.

Vad är ett taktält?

Ett taktält är ett speciellt utformat tält som monteras på taket på en bil. Det är ett populärt alternativ för campare och roadtrip-entusiaster som letar smidigt och billigare alternativ till husbil eller husvagn.

Dessa tält är oftast utformade för att vara enkla att sätta upp och ta ner och många modeller kan fällas upp för transport när de inte används. När de är utfällda ger de en bekväm sovplats ovanför marken vilket kan vara bra i terräng där det är svårt att hitta en plan yta.

Taktält kommer i olika storlekar och stilar där vissa modeller kan rymma upp till 5 personer. De är oftast tillverkade av tåliga och väderbeständiga material samt har funktioner som inbyggda madrasser, fönster och myggnät. De kan monteras på en mängd olika fordon, förutsatt att fordonet har en lämplig takräcke och kan bära den extra vikten.

Hur monterar man ett taktält?

Monteringen av ett taktält kan variera något beroende på tältets märke och modell, men här är en allmän guide som bör hjälpa dig att förstå processen:

 1. Placera tältet på takräcket: Lyft tältet på takräcket på din bil. Du kan behöva hjälp för att göra detta eftersom taktält kan vara ganska tunga. Se till att tältet är riktat på rätt sätt, vanligtvis med ingången mot baksidan eller sidan av bilen.
 2. Montera tältet på takräcket: Använd monteringsutrustningen som följer med tältet för att fästa det vid takräcket. Detta innebär vanligtvis att man skruvar fast tältet på takräcket med fästen och bultar. Var noga med att strama åt alla skruvar ordentligt så att tältet är säkert fastsatt.
 3. Öppna tältet: Efter att tältet har monterats ordentligt kan du öppna det. Hur du gör detta kommer att variera beroende på modellen, men det kan innebära att du tar bort en skyddande överdrag, viker ut tältet och säkrar det med medföljande stödstänger.
 4. Gör i ordning för natten: Slutligen, gör i ordning för natten. Detta kan innebära att lägga in sovsäckar, kuddar och andra tillbehör.

Att underhålla ett taktält

Att korrekt underhålla ditt taktält kommer att förlänga dess livslängd och säkerställa att det förblir funktionellt och bekvämt att använda. Här är några tips:

 • Regelbunden rengöring: Som jag nämnde tidigare, bör du regelbundet rengöra ditt taktält för att ta bort smuts, damm och andra föroreningar. Detta inkluderar att dammsuga insidan och varsamt tvätta utsidan med ett milt rengöringsmedel.
 • Torka tältet ordentligt: Se till att tältet alltid är torrt innan du fäller ihop det och förvarar det. Att förvara ett vått eller fuktigt tält kan leda till mögel och dålig lukt.
 • Kontrollera fästena: Se till att regelbundet kontrollera alla fästen, remmar och annan monteringsutrustning för att säkerställa att de är i gott skick och ordentligt åtdragna. Åtdra alla lösa fästen vid behov.
 • Kontrollera tältduken: Tältets duk och sömmar bör kontrolleras regelbundet för eventuella tecken på slitage eller skada. Mindre revor kan vanligtvis repareras med ett tältreparationskit.
 • Förvara tältet korrekt: När du inte använder tältet, bör du förvara det i en sval, torr plats och undvika direkt solljus. Många taktält kommer med en skyddande väska eller hölje för förvaring.

Klarar din bil av ett taktält?

Taktält kan generellt sett monteras på de flesta bilmodeller, inklusive personbilar, SUV:ar och pickuper, så länge de uppfyller några grundläggande krav. Här är några av de faktorer som avgör om en bil kan bära ett taktält.

Takets viktgräns

Din bil kommer att ha en specifik viktgräns för taket. Du behöver säkerställa att tältet, inklusive allt innehåll och alla personer som kommer att sova i det, inte överstiger denna gräns. Du bör kunna hitta information om din bils viktgräns i ägarmanualen eller genom att kontakta tillverkaren.

Takräcken

För att installera ett taktält behöver du takräcken som är tillräckligt robusta för att bära vikten av tältet. Din bil kan ha inbyggda takräcken, eller så kan du behöva installera dem. I alla fall bör du kontrollera deras viktgräns för att se till att de kan bära tältet.

Bilens storlek

Även om de flesta bilar tekniskt kan bära ett taktält, kan vissa modeller vara mer praktiska än andra. Till exempel kan SUV:ar och pickuper ge en mer stabil bas för tältet jämfört med mindre personbilar.

Fördelar och nackdelar med taktält

Fördelar:

 • Billigt alternativ: Att köpa ett taktält är ett mycket billigare alternativ till att köpa husbil eller husvagn. Du behöver inte heller underhålla och servra ett taktält, utan endast tvätta det någon gång per år.
 • Komfort: Många taktält är utrustade med en inbyggd madrass vilket kan vara mycket mer bekvämt än en sovsäck på marken.
 • Lätt att ställa upp: Taktält kan oftast sättas upp snabbare än traditionella tält. Några modeller är designade att fällas upp med hjälp av gasfjädrar, vilket kan göra hela processen nästan omedelbar.

Nackdelar:

 • Pris: Jämför man med vanliga tält så är taktälten dyrare. Dessutom kan installationen av taktältet kräva specialutrustning eller modifieringar på bilen, vilket kan lägga till ytterligare kostnader.
 • Bränsleförbrukning: Eftersom taktältet sitter på toppen av din bil kommer det att öka vindmotståndet, vilket kan leda till ökad bränsleförbrukning.
 • Begränsad rörlighet: När taktältet är uppsatt är din bil fast på platsen, vilket kan vara ett problem om du behöver använda bilen för att utforska omgivningen. Du kan inte bara lämna tältet uppe och köra iväg, vilket du kan med ett traditionellt tält.

Vanliga frågor

Hur mycket väger ett taktält och kan mitt fordon bära det?

Taktält kan variera mycket i vikt, allt från 45 till 90 kg eller mer, beroende på storlek och material.

Är taktält säkra i dåligt väder?

Många taktält är konstruerade för att tåla olika väderförhållanden, inklusive regn, vind och snö.

Vad kostar ett taktält?

Ett taktält kostar mellan 15.000-27.000kr beroende på märke, storlek och egenskaper.