Bäst i test: Bästa sovsäcken 2024

Är du just nu på jakt efter den bästa sovsäcken med vet inte riktigt vilken du skall välja? Då har du kommit rätt, vi har analyserat och recenserat de 6 bästa sovsäckarna för olika scenarion. Att välja rätt sovsäck genom nätet utan att få prova den kan vara svårt. Vi hjälper därför dig genom att jämföra sovsäckarnas vikt, material, bekvämlighet och mycket mer. Fortsätt läsa för att ta del av vårat test.

Urberg 3-season Sleeping Bag

(bäst i test)

5/5

Marmot Women's Micron 25 (dam)

5/5

Marmot Men's Sawtooth

(herr)

5/5

Sea To Summit Spark SP1 Long (ultralätt)

4.5/5

Sea To Summit Spark SP0 Long

(vandring)

4.5/5

Urberg 2-season Sleeping Bag G5 (billig)

4/5

1. Urberg 3-season Sleeping Bag G5

Bästa sovsäcken overall

bästa sovsäcken overall

Vikt: 1974g
Kroppslängd: 170-205cm
Säsonger: 3
Fyllning: Syntet

Urbergs egna 3-season Sleeping Bag G5 är testvinnaren i detta test av sovsäckar. Varför vi valde att placera just denna sovsäck på en förstaplats är för att den är mycket billig jämfört med andra sovsäckar, klarar av 3 säsonger och har fått ett bra betyg av användarna. Det är en mumieformad sovsäck med syntetfodring inuti vilket gör att du håller dig varm och bekväm under de kyligare nätterna. Sovsäcken har en justerbar huva som enkelt kan ändras till hur man vill ha den. Dragkedjans blixtlås är även det fodrat hela vägen för minimal värmeförlust vid kallare väder.

Sovsäcken finns i tre längder – short, regular och long. Där short är maxlängd på 170cm och long en maxlängd på 205cm. Det finns alltså en längd för alla med Sleeping Bag G5, det är något vi gillar extra mycket. Den är anpassad för att användas vid tidig vår till sen höst samt klarar ner till -8.5 grader. Yttermaterialet för sovsäcken är Ripstop Polyester vilket är ett lätt och vattentätt tyg som lämpar sig bra för sovsäckar. För denna sovsäck är det svårt att hitta några nackdelar då den är väldigt bra uttänkt och tillverkad.

Fördelar

 • Favorit bland användarna
 • Syntet som fyllning
 • Mumieformad
 • Passar för både dam och herr
 • Bra isoleringsförmåga

Nackdelar

 • Inga

2. Marmot Women’s Micron 25

Bästa sovsäck dam

Bästa sovsäck dam

Vikt: 1160g
Kroppslängd: Max 168cm
Säsonger: 3
Fyllning: Dun

Marmot Women’s Micron 25 är enligt oss den bästa sovsäcken för dam och detta på grund av många parametrar. Detta är en dunsovsäck som även den, likt vår testvinnare, passar för tre säsonger. Dessa säsonger är också vår, sommar och höst. Sovsäcken är impregnerad med Marmots Down Defender behandling som ger den ett extra skydd mot fukt och vatten. Fotdelen i sovsäcken är anatomisk utformad för bästa värmeupptagning samt så har den en Nautlius-huva som håller dig extra varm. Sovsäcken klara ner till -5.6 grader under vinterhalvåret. Är det så att du använder sovsäcken under de varmare månaderna så har den en tvåvägsdragkedja som möjliggör bra ventilation.

Något vi ser som en nackdel för Women’s Micron 25 är längden, den har en maxlängd på 168cm vilket inte passar de flesta damer. I Sverige är vi i genomsnitt långa och vi tycker att de kunde ökat maxlängden med 5cm iallafall. Annars är denna sovsäck ett utmärkt val för dam om man letar en bekväm och varm sovsäck.

Fördelar

 • Bekväm och varm
 • 3 säsonger
 • För dam
 • Marmot Down Defender behandling
 • Nautlius-huva

Nackdelar

 • Maxlängd på 168cm

3. Marmot Men’s Sawtooth

Bästa sovsäck herr

Bästa sovsäck herr

Vikt: 1310g
Kroppslängd: 205cm
Säsonger: 3
Fyllning: Dun

Marmots sovsäck Men’s Sawtooth är helt klart den bästa sovsäcken för herr. Det är en sovsäck för 3 säsonger, dessa är vår, sommar och höst. Den har en komforttemperatur för herr på -9 grader så enligt oss kan den även klara en lättare vinter. Extremtemperaturen på -28 grader är också något som stödjer detta. Den har bra ventilation och går att öppnas vid fötterna med en dragkedja. Det kan vara skönt under varma sommarkvällar eller om man vill ha extra utrymme. Det finns även dubbla dragkedjor för att man enkelt skall kunna gå i och ur den vilket är en stor fördel hos denna sovsäck. Även denna sovsäck är behandlad med Marmots Down Defender som skyddar säcken mot fukt.

Denna sovsäck för herr har smarta förvaringsfickor inuti och även en skön värmekrage som kan användas under tidig vår eller sen höst. Med en vikt på 1310g passar den till längre vandringar och campingturer.

Fördelar

 • Bästa för herr
 • 3 säsonger
 • Dubbla dragkedjor
 • Bra ventilation
 • Marmot Down Defender

Nackdelar

 • Inga nackdelar

4. Sea To Summit Spark SP1 Long

Bästa lättviktssovsäck

Bästa lättviktssovsäck

Vikt: 385g
Kroppslängd: 198cm
Säsonger: 1 (Sommar)
Fyllning: Gåsdun

Detta är en ultralätt sovsäck som passar för både dam och herr då den är Unisex. Med en magiskt låg vikt på endast 385g så kan vi säga att det är en av de lättaste sovsäckarna på marknaden just nu. Men det stoppar inte den från att prestera lika bra som de tyngre sovsäckarna. Sovsäcken är mumieformad med fyllning av gåsdun och passar endast för sommaren. Detta är för att den är tillverkad av så tunt material. Den är alltså perfekt för dig som vandrar under sommaren när det är minst 10 grader ute. Sea To Summit’s ultralätta sovsäck Spark SP1 har en vattenavvisande behandling som kallas Ultra Dry Down. Denna behandling skyddar dig mot fukt och kondens som kan bildas på insidan av sovsäcken.

Spark SP1’s största fördel är såklart den mycket låga vikten men också den höga bekvämligheten. Gåsdunet håller dig sval och ligger skönt mot din kropp under natten. En nackdel vi ser med Spark SP1 är att den endast går att använda under sommaren, vilket dock är fullt förståeligt på grund av den låga vikten. Vill du ha en ultralätt sovsäck till vandringsturer under sommaren så är Sea To Summit’s Spark SP1 den bästa valet för dig.

Fördelar

 • Ultralätt, 385g
 • Gåsdun
 • Hög bekvämlighet
 • Ultra Dry Down
 • Bra pris

Nackdelar

 • Endast för sommar

5. Sea To Summit Spark SP0 Long

Bästa sovsäck vandring

Bästa sovsäck vandring

Vikt: 1974g
Kroppslängd: 198cm
Säsonger: 1 (Sommar)
Fyllning: Gåsdun

Sea To Summit’s Spark SP0 Long är den bästa sovsäcken för vandringturer under sommaren. Det är en sovsäck som passar både för herr och dam samt har även denna, likt förra sovsäcken, en ultralätt vikt på 260g. Detta gör att den passar utmärkt till längre vandringsturer eller expeditioner där vikten spelar stor roll. Spark SP0 Long är mumieformad för extra bra isolering då den formar sig efter våra kroppar. Den är också behandlad med Ultra Dry Down vilket skyddar mot fukt och kondens inuti sovsäcken. Denna sovsäck likt Spark SP1 passar endast för sommaren och har en komforttemperatur runt 10 grader. Eftersom natten enkelt kan bli kallare än 10 grader så rekommenderar vi att man sover med ett par sockar och varmare kläder på sig. En stor fördel med denna sovsäck är behandlingen UDD som verkligen fungerar under nätterna och håller dig torr.

I videon nedan kan du se mer information om Sea To Summit’s Spark SP sovsäckar.

Fördelar

 • Mycket lätt
 • Mumieformad
 • Bra isolering
 • Bra ventilation
 • Ultra Dry Down

Nackdelar

 • Endast för sommar

6. Urberg 2-season Sleeping Bag G5

Bästa billiga sovsäcken

Bästa sovsäck billig

Vikt: 1284g
Kroppslängd: 205cm
Säsonger: 2
Fyllning: Syntet

Urberg 2-season Sleeping Bag G5 är våran favorit i den lägre prisklassen. Det är en billig men väl fungerande sovsäck som passar för 2 säsonger. Sovsäcken är fylld med syntetiska hålfiber som ger en hög komfort och bekvämlighet. Den har en tvåvägsdragkedja på ena sidan som kan användas för ventilation och gör den enklare att stiga ur och i. Sovsäcken är mumieformad för att hålla värmen i sovsäcken intakt. Även kanalen längst dragkedjan är fodrar för mindre värmeutsläpp. Den har en komforttemperatur på runt 7 grader och en extremtemperatur på -11 grader, därför passar den bra för vår och sommaren. Denna sovsäck är inte av högsta kvalité men passar bra för nybörjaren som letar efter en billig sovsäck.

Fördelar

 • Mycket billig
 • Syntet fyllning
 • Tvåvägskedja
 • Mumieformad

Nackdelar

 • Något låg kvalité

Sovsäckar utanför ett tält

Att tänka på innan man köper en sovsäck

 • Temperatur: Sovsäcken bör vara tillräckligt varm för det väder du kommer att campa i. Om du ska campa där det är kallt, behöver du en varmare sovsäck. Om det är varmt, behöver du en svalare sovsäck.
 • Vilket material: Det finns två typer av material som sovsäckar ofta är fyllda med: dun och syntetiskt material. Dun är lätt och varmt, men om det blir blött fungerar det inte lika bra. Syntetiskt material är tyngre, men fungerar bättre om det blir blött och kostar vanligtvis mindre.
 • Vikt: Om du kommer att bära sovsäcken mycket (till exempel om du ska vandra), vill du ha en lätt sovsäck som inte tar upp för mycket plats. Om du inte kommer att bära sovsäcken mycket, kan du välja en tyngre och större sovsäck.
 • Passform: Sovsäcken ska passa bra till din storlek för att du ska vara bekväm och hålla dig varm. Det finns olika former på sovsäckar. Vissa är smalare (som en mumie) och andra är bredare (som en rektangel). Smalare sovsäckar håller dig varmare, men bredare ger mer plats att röra på dig.

Hur man håller sig varm i en sovsäck

Att hålla sig varm i en sovsäck handlar om mer än bara själva sovsäcken; det handlar om att förstå hur kroppen producerar och bevarar värme. Här är de tre bästa tipsen för att hålla sig varm i en sovsäck:

 1. Välj rätt sovsäck för förhållandena: Sovsäckar kommer med olika temperaturbetyg, vilket indikerar den lägsta temperatur de är utformade för att klara av. Om du vet att du kommer att vara i kallt väder, välj en sovsäck med lämpligt temperaturbetyg. Tänk också på fyllningen: dunisolering erbjuder bäst värmevikt-förhållande men fungerar sämre när det är vått, medan syntetiska fyllningar hanterar fukt bättre.
 2. Bär rätt kläder: Kläderna du har på dig i sovsäcken kan göra stor skillnad. Lätta underställ av ull eller syntetiskt material kan hjälpa till att hålla värmen närmast kroppen. Försök undvika bomull eftersom det inte värmer när det blir fuktigt. Att bära en hatt eller huva kan också hjälpa till, eftersom mycket värme förloras genom huvudet.
 3. Ät och drick innan sängdags: Din kropp behöver bränsle för att producera värme, så att äta en måltid innan du lägger dig kan hjälpa till att hålla dig varm. Även att dricka varma drycker kan bidra till att öka kroppens temperatur och håller dig varm längre
Vy över flera berg inifrån ett tält

Olika typer av sovsäckar

Sovsäckar finns i många olika stilar och designade för att passa olika användningsområden, från lätt backpacking till vanlig camping och expeditioner. Här är de mest populära typerna av sovsäckar samt deras fördelar och nackdelar:

Mumieformad sovsäck

En mumieformad sovsäck, ibland bara kallad “mumiesovsäck”, är en typ av sovsäck designad för att minimera värmeförlust och maximera termisk effektivitet. Dess namn kommer från dess distinkta form som liknar en egyptisk mumie.

Mumiesovsäckar är vanligtvis smalare vid fötterna och benen, bredare vid höfterna och axlarna, och har en huva som kan dras åt för att omsluta huvudet. Denna form minimerar mängden luft som din kropp behöver värma upp inuti sovsäcken, vilket gör den mycket effektiv för att hålla dig varm i kalla förhållanden.

Huvan på en mumiesovsäck kan vara särskilt viktig för att behålla värme, eftersom mycket kroppsvärme kan förloras genom huvudet. Många mumiesovsäckar har också en “termisk krage” runt halsen för att förhindra värmeutsläpp.

Dess fördelar

Dessa sovsäckar är formade för att passa nära kroppen och har en huva som kan dras åt för att skydda huvudet. De är mycket effektiva för att behålla värmen och är idealiska för kallare klimat. De är också lätta och packar mindre volym än andra typer av sovsäckar, vilket gör dem till ett utmärkt val för backpacking.

Dess nackdelar

Den smala formen kan vara obekväm för dem som rör sig mycket i sömnen eller känner sig klaustrofobiska. De kan också vara dyra jämfört med andra typer av sovsäckar.

Rektangulär sovsäck

En rektangulär sovsäck, ibland bara kallad “rektangulär sovsäck”, har en enkel, rektangulär form. Den har samma bredd från topp till botten, vilket skapar en stor intern volym och ger massor av utrymme för rörelse när du sover.

Här är några av huvudkännetecknen för en rektangulär sovsäck:

 • Generöst utrymme: Till skillnad från mumieformade sovsäckar, som har en smalare form vid fötterna, erbjuder rektangulära sovsäckar massor av utrymme för dina ben att röra sig. Detta kan vara mycket bekvämt för de som inte gillar den begränsade rörligheten i en mumiesovsäck.
 • Ingen huva: De flesta rektangulära sovsäckar saknar den snäva huva som är typisk för mumiesovsäckar. Detta kan göra dem mindre effektiva på att behålla värme i mycket kalla förhållanden, men mer bekväma i mildare väder.
 • Fullt öppningsbar: Många rektangulära sovsäckar kan öppnas helt och användas som en stor filt, vilket gör dem mycket mångsidiga.

Rektangulära sovsäckar är ett utmärkt val för camping i mildare väder, och för de som föredrar mer utrymme att röra sig på när de sover. De är dock ofta större och tyngre än mumiesovsäckar, vilket gör dem mindre lämpliga för situationer där du behöver minimera vikt och volym.

Dess fördelar

Rektangulära sovsäckar ger mycket rörelseutrymme, vilket kan vara bekvämt för dem som rör sig mycket i sömnen. De kan också öppnas helt och fungera som täcken.

Dess nackdelar

De är mindre effektiva på att behålla värme på grund av det större inre utrymmet, vilket gör dem mindre lämpliga för kallt väder. De är också oftast tyngre och tar upp mer utrymme när de är packade, vilket gör dem mindre lämpliga för backpacking.

Två sovsäckar i ett tält

Dun eller syntet som fyllning?

Om du ska välja dun eller syntetiskt fyllmaterial för din sovsäck beror på dina specifika behov och de förhållanden du planerar att använda sovsäcken i. Här är några av de primära fördelarna och nackdelarna med varje typ av fyllmaterial:

Dun

 • Fördelar: Dun är känt för sin utmärkta isoleringskapacitet och låga vikt. Dunsovsäckar är ofta mer komprimerbara än syntetiska alternativ, vilket innebär att de tar upp mindre utrymme i din packning. Dessutom har dun en längre livslängd än syntetiska fyllmaterial, vilket kan göra det till en mer kostnadseffektiv investering på lång sikt om du tar hand om det ordentligt.
 • Nackdelar: Dunets isolerande förmåga minskar kraftigt när det blir vått, vilket kan vara problematiskt i fuktiga eller regniga förhållanden. Dunsovsäckar tar också längre tid att torka än syntetiska sovsäckar och kan kräva speciell skötsel för att behålla sin loftighet. Slutligen kan dunsovsäckar vara dyrare än syntetiska alternativ.

Syntet

 • Fördelar: Syntetiska sovsäckar är ofta billigare än dunsovsäckar och är ett bra alternativ för dem på en budget. De behåller en del av sin isoleringsförmåga även när de blir våta, vilket gör dem till ett bra val för fuktiga eller regniga förhållanden. Syntetiska sovsäckar är också snabbare att torka än dunsovsäckar och kräver inte lika specialiserad skötsel.
 • Nackdelar: Syntetiska sovsäckar är oftast tyngre och mindre komprimerbara än dunsovsäckar, vilket innebär att de kan ta upp mer utrymme i din packning. De har också en kortare livslängd än dunsovsäckar och kan förlora sin loftighet (och därmed isoleringsförmåga) snabbare.

Slutsatsen är att båda fyllmaterialen har sina fördelar. Dun är lättare, mer komprimerbart och har längre livslängd medan syntetiskt material behåller värmen bättre när det är vått och kan vara mer prisvänligt. Valet mellan dun och syntetiskt material bör baseras på dina personliga behov, din budget och de klimatförhållanden du förväntar dig att möta.

Välj rätt längd på din sovsäck

Att välja rätt längd på din sovsäck är avgörande för både komfort och värme. Du vill att sovsäcken ska vara tillräckligt stor för att du ska kunna sträcka ut dig bekvämt, men inte så stor att det finns mycket extra utrymme, vilket kan göra det svårare att värma upp insidan av sovsäcken. Här är en generell guide för att matcha din längd med sovsäckslängden:

Din längd (cm)Sovsäckslängd (cm)
Upp till 155160-170
155-165170-180
165-175180-190
175-185190-200
Över 185200-210

Hur tvättar man en sovsäck?

För att rengöra din sovsäck, följ tillverkarens anvisningar noggrant. Vissa sovsäckar kan maskintvättas, medan andra behöver handtvättas eller kemtvättas. Använd ett milt tvättmedel och låt sovsäcken lufttorka – använd inte en torktumlare eftersom det kan skada fyllmaterialet.

Vanliga frågor

Vilken typ av sovsäck är bäst för vandring?

För vandring och backpacking, där du behöver minimera vikt och packvolym, är en mumiesovsäck med dunfyllning ofta det bästa valet. Våran rekommendation är att välja Sea To Summit Spark SP0 Long.

Vad betyder sovsäckens temperaturbetyg?

En sovsäcks temperaturbetyg ger en indikation på de lägsta temperaturer vid vilka sovsäcken kommer att kunna hålla dig varm. Kom ihåg att dessa betyg är ungefärliga och kan påverkas av faktorer som fuktighet, vind och din personliga tolerans för kyla.

Vad är skillnaden mellan dam- och herrsovsäckar?

Damsovsäckar är generellt utformade för att passa en kvinnas genomsnittliga kroppstyp bättre, vilket innebär att de kan vara smalare vid axlarna och bredare vid höfterna. De kan också ha extra isolering i vissa områden, som fötter och överkroppen, eftersom kvinnor ofta fryser lättare än män.