Familjetält test

Familjetält bäst i test: I dessa tält får hela familjen plats!

Att hitta ett tält för hela familjen endast genom internet är inte den enklaste uppgiften. Det finns många tält att välja mellan och de har alla olika egenskaper och funktioner. När man åker ut på en campingtur med familjen så vill man att tältet skall fungera väl och vara pålitligt. Vi har därför hjälpt er med detta och analyserat samt recenserat de bästa familjetälten på svenska marknaden. Vi har valt ut det bästa, billigaste, rymligaste och lättaste familjetälten så att det finns något som passar alla. Fortsätt läsa för att se tälten.

Coleman Mackenzie Blackout 6 (bäst i test)

5/5

Easy Camp Huntsville 600

(billigt)

4.5/5

MSR Habitude 6

(lätt kupoltält)

5/5

Urberg 6-person Tunnel Camping

(tunneltält)

5/5

Easy Camp Moonlight Yurt

(vandring)

4.5/5

Familjetält topplista – 4 tält testade

1. Coleman Mackenzie Blackout 6

Familjetält bäst i test

Bästa tunneltält 6 personer

Vikt: 35.5kg
Typ: Tunneltält

Colemans egna modell Mackenzie Blackout 6 är det familjetält vi valt att placera i toppen av vårat test, och man förstår enkelt varför. Detta tunneltält är tillverkat för 6 personer och tar bara några minuter att slå upp och ner. Tältet har en stor och rymlig absid som man kan stå i då den är tillverkad med extra takhöjd. Det är något som kan vara skönt om man vill klä på sig utan att behöva sitta ner. Tältet är fullproppat med många bra funktioner och egenskaper. Till exempelvis flera panoramafönster med ett lock som gör att du kan relegera ljuset precis hur du vill, smarta innerfickor för varje person i tältet och krokar för att hänga lyktor inne i tältet.

Med en vattenpelare på 4500mm kan man sova gott om nätterna utan att oroa sig för att regnet skall tränga in. En nackdel med detta tunneltält är vikten på 35.5kg. Tältet passar på grund av vikten endast för camping där man inte behöver bära tältet längre sträckor. Men annars är det ett utmärkt tunneltält som är mycket omtyckt av användarna. Ni förstår säkert nu varför vi valt att placera Mackenzie Blackout 6 som vår testvinnare.

 • Rymligt tunneltält
 • Extra takhöjd
 • Hög kvalité
 • 4500mm vattenpelare
 • Panoramafönster
 • Smarta fickor

2. Easy Camp Huntsville 600

Billigt men bra!

Bästa billiga familjetältet

Vikt: 12.9kg
Typ: Tunneltält

Detta tunneltält från Easy Camp är det billigaste tältet för 6 personer. Men man skall absolut inte välja bort det bara för att det har en lägre prislapp. Huntsville 600 är ett familjetält av hög kvalité med upp till sex sovplatser. Detta tält har, till skillnad från Urberg 6-person Tunnel Camping Tent, två ingångar. En ingång vid den stora absiden i mitten och en vid tältets ände. Absiden är rymlig och har en höjd på 185cm vilket gör att man kan stå upp i den. Ventilationen i tältet är bra då det finns ventilationsöppningar i mitten, där bak och där fram. Golvet i absiden är fixerbar så man enkelt kan ta loss det och skaka bort smuts eller liknande.

Tältet har fönster i varje rum och sovrummen är täckta av mörka väggar. Detta är något vi verkligen ser som en stor fördel för detta tält då vi vet hur jobbigt det kan vara att sova när det är ljust ute. Det finns även användbara fickor i varje rum för förvaring av böcker eller tidningar. Huntsville 600 är tillverkat av Polyester som är ett utmärkt material till tält. Det är slitstarkt, har låg vikt och är mycket vattenavvisande. På grund av alla dessa egenskaper detta tält för 6 personer har så valde vi det till det bästa billigaste tältet.

 • Billigt
 • Hög kvalité
 • Mörka sovrum
 • Stor absid
 • Två ingångar
 • 185cm ståhöjd i absiden

3. MSR Habitude 6

Kupoltält för familjen

Bästa kupoltältet 6 personer

Vikt: 6.3kg
Typ: Kupoltält

Habitude 6 från det välkända tältmärket MSR är det absolut bästa kupoltältet för 6 personer. Det är ett rymligt och lätt kupoltält som passar bra till vandringsturer eller campingturer. Det är lätt att montera upp och har en robust och stabil ram som gör att tältet tål kraftigare klimat som kan uppkomma på fjällen. Detta tält har en hög ståhöjd på hela 195cm som gör att man kan stå och röra sig bekvämligt inne i tältet. Något man säger om kupoltält är att de är mindre till ytan än vad tunneltält är, men det märker man inte med detta tält. Det har gott om utrymme och en stor absid på utsidan där man kan förvara mat och packning. Det finns förvaringsfickor för 6 personer inne i tältet vilket vi tycker är bra så man slipper dela ficka med andra.

Kupoltält är lite knepigare att slå upp än om man jämför med tunneltält. Men detta tält går ändå hyfsat snabbt att slå upp och ner om man är 2 personer. Tältet har 3 tältstänger man behöver använda för att få upp det. Habitude 6 har som ni hör många fördelar men även nackdelar. Priset är där en av dessa. Det är ett hyfsat dyrt tält där man verkligen får vad man betalar för. En låg vikt och gott om utrymme samt att tältet passar för hela 3 säsonger.

 • Kupoltält
 • Bra ventilation
 • Hög ståhöjd
 • Stor absid
 • Många förvaringsfickor

4. Urberg 6-person Tunnel Camping Tent

Tunneltält för familjen

Tält 6 personer bäst i test

Vikt: 15kg
Typ: Tunneltält

Urberg 6-person Tunnel Camping Tent är det bästa tunneltältet för 6 personer. Det är ett tunneltält för 6 personer som är både prisvänligt och håller en mycket hög kvalité. Detta familjetält har två sovrum på vardera sida och en stor och rymlig absid i mitten som man kan använda som sällskapsrum. Denna absid har en höjd på 190cm vilket gör att de flesta personer kan stå inne i tältet. Tältet är helt myggsäkert då den enda ingången vid absiden har ett nätdörr. Det finns flera fönster i tältet och även ventiler i taken för den bästa ventilationen och luftflödet.

Något vi gillar extra med detta tält är dess höga vattenpelare på golvet, hela 10.000mm vattenpelare. Detta gör att man aldrig behöver oroa sig över kraftigt regn som håller i. Tältets ytterduk har en vattenpelare på 3000mm vilket är gott nog för kraftigt regn. Monteringen av detta familjetält är enkelt och kan göras av en person. Det tar ungefär 15 minuter att sätta upp och ta ner. Det är en stor fördel som vi värderar högt.

 • Rymligt
 • Mycket bra pris
 • Bra ventilation
 • Myggsäkert
 • Lätt att montera
 • Fint tält

5. Easy Camp Moonlight Yurt

Bästa familjetält för vandring

Bästa familjetältet vandring

Easy Camp’s Moonlight Yurt är det sista familjetältet i vårat test. Men ändå så håller det en hög prestanda. Det är ett billigt och lätt vandringstält för hela familjen. Tältet erbjuder en hög takhöjd på 210cm och mycket yta att röra sig på. Med flertalet PVC-fönster blir tältet ljust under dagen och mörkt på kvällen. Tältet är helt myggfritt då fönstren och den stora ingången har myggnät. Ventilationen är mycket bra då det finns mycket fönster och takventiler.

 • Perfekt för vandring
 • Lätt
 • Många bra funktioner
 • Rymligt
 • Hög takhöjd

familjetält

Att tänka på innan man köper ett tält för 6 personer

 • Storlek: Att välja rätt storlek och layout på tältet är mycket viktigt. Tänk på hur många personer som kommer att sova i tältet och om ni behöver extra utrymme för packning eller aktiviteter. De flesta familjetält har flera rum man använda.
 • Kvalitet: Ett familjetält är ofta en ganska stor investering, så det är viktigt att tältet är av god kvalitet och kan hålla för väder och vind. Kolla recensioner och betyg för att försäkra dig om att tältet har god hållbarhet och kan motstå olika typer av väder, från sol och hetta till regn och vind.
 • Montering: När man campar med familjen, vill man inte tillbringa alltför mycket tid med att sätta upp och packa ner tältet. Titta efter tält som är lätt att montera och demontera. Ofta kan tält som har färgkodade stänger och snabbmonterade system spara mycket tid.
 • Vikten: Om du planerar att bära tältet över längre sträckor så som vid vandring är det viktigt att överväga tältets vikt och packvolym. Tunga tält kan vara besvärliga att transportera och stora packvolymer kan vara svåra att få plats med i packningen. Om du däremot bara ska campa på en campingplats nära där du parkerar bilen kan detta vara mindre viktigt.

Har familjetält flera rum?

Ja, många familjetält är utformade med flera “rum” eller sektioner för att ge en viss avskildhet om man så vill det. Dessa rum kan vara separerade genom inre tältväggar, ofta av ett tyg eller nät. Det kan till exempel finnas sovrum för vuxna och barn eller separata rum för sovande och dagliga aktiviteter. Större familjetält kan till och med ha utrymmen som kan användas för förvaring eller matlagning. Lite som ett vardagsrum.

Hur hög vattenpelare skall ett familjetält ha?

För tält används detta värde för att indikera hur väl tältet kan motstå regn. För ett familjetält som kommer att användas för sommarcamping under mestadels torra förhållanden kan ett värde på 2000mm vara tillräckligt.

Men om du planerar att campa under tunga regn eller i mer extrema väderförhållanden, kan det vara värt att leta efter ett tält med ett högre värde. Ett värde på 3000mm eller högre anses ofta vara mycket vattentätt och kan ge bättre skydd mot kraftigt regn. För golvet i tältet där det kan vara direktkontakt med våt mark, kan det vara lämpligt med ett ännu högre värde runt 5000mm.

Vanliga frågor om familjetält

Hur många personer kan sova i ett familjetält?

Antalet personer som kan sova i ett familjetält varierar beroende på tältets storlek och design. Vissa familjetält är designade för att rymma 4-6 personer, medan andra kan rymma upp till 10 eller fler.

Hur lång tid tar det att sätta upp ett familjetält?

Det varierar beroende på tältets storlek, design och hur van du är att sätta upp tält. Vissa mindre och enklare familjetält kan sättas upp på så lite som 15-20 minuter, medan större och mer komplicerade tält kan ta en timme eller mer.

Vad kostar ett familjetält?

Ett familjetält kostar allt mellan 3000-20.000kr beroende på märke, material och egenskaper.