Bäst i test: Bästa spinnspöt (2024)

Är det dags att köpa första spinnspöt eller skall du uppgradera till ett bättre än vad du redan har? Det kan vara klurigt att hitta rätt spinnspö att köpa, det är en del parametrar som behöver stämma. I detta test kommer vi att hjälpa dig att hitta det bästa spinnspöt för just dig. Med vad är då ett bra spinnspö egentligen?

Ett bra spinnspö skall vara hållbart och kraftigt för att kunna stå emot de allra största fiskarna. Vi listar nedan de bästa spinnspöna för 2023.

De 5 bästa spinnspöna

1. Daiwa Prorex XR – Bästa spinnspöt all-around

Daiwa Prorex XR är vinnaren utav vårat test. En riktig klassiker men en ny och modern modell. Spöt är avsedd för att fiska gädda med i nordiska klimat, har ett långt korkhandtag som passar bra till kallare väder men även varma. Spöt använder Daiwa’s egna konstruktion 3DX-fiberteknik, vilket gör spö snabbare och hållbarare. Detta kombinerat med dess X45 V-joint konstruktion som gör att spöt böjer sig rätt i alla situationer.

Passar dig som: Vill fiska gäddor med ett hållbart spö som har hög kvalité.
Vad vi gillar med spöt: Att det är så snabbt och lätt att kasta med.

2. Abu Garcia Beast X – Mest prisvärda spinnspöt

Abu Garcia Beast X är det mest prisvärda spinnspöt i vårat test. Med dess kolfiberklinga, fuji-spöringarna med alconite-insida och det bekväma korkhandtaget så är detta spinnspö det mest prisvärda i detta test. Detta spö ger dig en skönare och bättre fiskekänsla, precis som det skall vara.

Passar dig som: Letar efter ett spinnsöp av hög kvalité och många bra egenskaper för ett bra fiske.
Vad vi gillar med spöt: Det ger en skön känsla och är väldigt prisvärt.

3. Daiwa D Trout – Spinnspö för den erfarne

Daiwa Air är det bästa spinnspöt för den mer erfarna fiskaren. Daiwa Air tillhör eliten bland Daiwa’s olika modeller och spön. Med dess kolfiber-teknik och många avancerade egenskaper så är detta ett av de bästa spinnspöna där ute. Spöt har både HVF Nanoplus-klingor och X45-konstruktion vilket gör att man får en skön känsla när man kastar med det. Spöt är lätt, runt 91 gram men klarar ändå av de största fiskarna.

Passar dig som: Letar efter ett spinnspö som ger skön känsla med många nyttiga egenskaper.
Vad vi gillar med spöt: Man får en väldigt skön känsla och balans i varje kast.

4. Patriot Pike Specialist – Billigaste spinnspöt

Patriot Pike Specialist är det billigaste spinnspöt men med hög kvalité. Ett lätt och stabilt spö som passar perfekt för gäddfiske med både traditionella skedar, moderna jerkar och shadar. Spöt har ett tvådelat korkhandtag som är väldigt skönt att kasta med, en Carbon kolfiberklinga och spöringar i rostfritt stål. För detta billiga pris får du väldigt mycket.

Passar dig som: Letar efter ett billigt spinnspö med hög kvalité.
Vad vi gillar med spöt: Att det är så billigt men har många bra egenskaper ändå.

5. Berkley Pulse XCD Travel – Lättaste spinnspöt

Berkley Pluse XCD Travel är det lättaste spinnspöt på marknaden. Spöt är otroligt lätt, men har ändå flertalet grymma egenskaper. Men en likadan klinga som Pulse XCD-spöna och ett högklassigt korkhandtag är detta spöt av de bättre klassen. Passar bra till gäddfiske.

Passar dig som: Vill fiska gäddor med ett lätt och stabilt spinnspö.
Vad vi gillar med spöt: Att det är lätthanterligt och har en lätt vikt.


Att tänka på innan du köper ett spinnspö

Vikt på drag
Se till att köpa rätt spö till rätt drag som du skall använda. Vissa spön passar bättre till tyngre drag medans andra passar bättre till lättare drag. Detta brukar så i specifikationerna.

Längd
Köp ett spö som passar dig i längden, för långa spön kan leda till att det blir svårare med tekniker när du skall kasta.

Egenskaper
Beroende på hur du kommer att använda ditt spö så finns det olika bra egenskaper. Läs igenom dessa och köp ett spinnspö med rätt funktioner och egenskaper.

Vad är ett spinnspö?

Ett spinnspö används mest till att fiska gäddor brukar använda sig utav gummibeten, spinnerbaits och tail-beten till fisket. Spinnspöt har en trigger på undansidan och rullfäste på ovansidan, triggern används för att få bättre grepp och stabilitet under fisket.

Vad är skillnaden på ett spinnspö och haspelspö?

Ett spinnspö har en trigger på undansidan och en rullfäste på ovansidan, vilket ett haspelspö inte har.

Hur använder jag ett spinnspö?

Det är enkelt att använda. Kasta ut betet och låt det sjunka, dra sedan in betet i olika moment. Får du napp så är det bara att börja veva snabbare och sedan plocka upp fisken med en bra fiskehåv. Ett spinnspö kan även användas efter en båt. För störst chans till fisk så bör du använda en tyst elutombordare.