Bäst i test: Bästa Ryggskydd För Skidor & Snowboard (2024)
Skidåkning och snowboarding är en väldigt roligt och härlig aktivitet, men de innebär också en viss risk för skador. En av de vanligaste skadorna är ryggskador, som kan vara allvarliga och påverka en persons liv i många år. Men det finns faktiskt en enkel lösning för att slippa bekymra sig för detta, genom att använda ryggskydd för skidor och snowboard. I den här artikeln kommer vi att titta på vikten av att använda ryggskydd i backarna och ge tips på vilka typer av ryggskydd som är bäst lämpade för skidåkning och snowboarding.
För att hitta de bästa ryggskydden inom olika användningsområden så har vi kollat igenom flera butiker, analyserat många olika produkter och läst recensioner. Se vårat resultat nedan.
1. Gridarmor Hafjell Soft Vest BP
Ryggskydd För Skidor Bäst i Test
Kön: Dam & Herr
Certifierat: Ja
Vikt: 594g
Vi valde att placera Gridarmor Hafjell Soft Vest BP i toppen av vårat test av ryggskydd. Detta valet gjorde vi eftersom Hafjell Soft Vest BP är ett ventilerande, ergonomiskt och CE-märkt ryggskydd. Ryggskyddet passar för både dam och herr samt finns i flera olika storlekar. Ryggskyddet används under din skidjacka som en t-shirt. Det är enkelt att ta på/av och kan justeras med hjälp av kardborrebandet runt midjan. Detta ryggskydd är fullt godkänt och testad enligt vår Europeiska standard “CE EN1621-2/2014”.
Då detta ryggskydd är tillverkad i Polyester och Nylon så ventilerar det bra i skidbacken när man blir varm. Ryggplattan är gjort av materialet EVA som är flexibelt och mycket stötdämpande för ett bra skydd om du ramlar i backen. Detta är en anledning till varför vi valde detta skydd som det bästa. EVA är ett förlåtande och säkert material att använda till just ryggskydd. En liten nackdel med detta skydd är att den kan upplevas tight om man är lite kraftigare byggd. Vårat tips för att undvika det är att välja storleken M eller L och sedan justera ryggskyddet efteråt.
Passar för dig som: Söker ett skönt och säkert ryggskydd i hög kvalité.
Vad vi gillar med ryggskyddet: Det är bekvämt och CE-godkänt enligt standard.
Fördelar
Nackdelar
2. POC Spine VPD 2.0 Vest
Bästa Ryggskydd För Snowboard
Kön: Dam & Herr
Certifierat: Ja
Passar till: Snowboard (och skidor)
Spine VPD 2.0 Vest är ryggskyddet från det välkända märket POC som vi valt till det bästa för snowboard. Vi valde detta som det bästa för snowboard då det är extremt flexibelt, vilket är en fördel vid snowboardåkning, men även mycket bra skyddande vid olyckor. Detta ryggskydd är testat i samma klass som de mest krävande motorcykelskydden är – “1621-2 motorcycle standard”. Det är ett tydligt tecken på att Spine VPD 2.0 Vest garanterat skyddar din rygg vid olyckor. Denna väst är även den justerbar med hjälp av kardborrebandet som finns runt midjan. Västen är tillverkad i väl ventilerande mesh som andas bra under de mest krävande åken. Ryggplattan är uttagbar om man skulle vilja tvätta västen.
Vad vi gillar extra mycket med detta ryggskydd är att det är certifierat i samma klass som de mest krävande motorcykelskydden och även att det är fullt justerbart.
Passar för dig som: Söker ett bekvämt ryggskydd för just snowboard.
Vad vi gillar med ryggskyddet: Det är bekvämt och CE-godkänt enligt standard.
Fördelar
Nackdelar
3. Gridarmor Hafjell Soft Vest BP Junior
Bästa Ryggskydd För Barn/Junior
Passar till: Barn/Junior
Certifierat: Ja
Vikt: 594g
Hafjell Soft Vest BP Junior är ett ryggskydd för barn med avancerad teknik för att säkerställa den högsta nivån av skydd i backarna. Barnen kommer att uppskatta detta ryggskydds bekväma passform och mjuka material vilket gör det enkelt för de att röra sig och leka. Ryggplattan är tillverkad i EVA-material som är ventilerande, mycket stötdämpande och flexibelt material. På så sätt kommer ryggplattan att dämpa smällen rejält om barnet råkar ramla i backen. Hafjell Soft Vest BP Junior är godkänt enligt den Europeiska standarden för skydd i klädsel. Detta är samma standard som används för motorcyklister.
Största fördelen vi kan hitta med detta ryggskydd är den höga dämpningen vid fall. Sedan är även ryggskyddets mjukhet ett stort plus, det gör att man känner sig bekväm och kan röra sig helt fritt. Vad som är mindre bra för detta ryggskydd är dess passform, likt vuxenmodellen så kan den kännas tight. Därför är vårat tips att köpa en storlek större och justera sedan ryggskyddet tills det passar bra. Då kan ditt barn också få tid att växa i det.
Passar för dig som: Letar efter ett ryggskydd med bra passform för juniorer.
Vad vi gillar med ryggskyddet: Den höga dämpningen vid fall.
Fördelar
Nackdelar
4. Gridarmor Kvittfjell Soft BP
Bästa Billiga Ryggskyddet
Kön: Dam & Herr
Certifierat: Ja
Vikt: 594g
Gridarmor Kvittfjell Soft BP är det bästa billiga ryggskyddet för skidor. Det är fullt justerbart med både axelremmar och ett kardborreband vid midjan. Detta gör att det passar både dam och herr samt att du kan ha på dig olika kläder under ryggskyddet men det kommer ändå passa bra. Det är mycket ventilerande då det inte används som en t-shirt, utan man tar på det som en ryggsäck. Detta är största skillnaden om man jämför med de andra ryggskydden vi recenserat i detta test. Detta har sina nackdelar och fördelar.
En stor nackdel är att skyddet kan åka upp och trycka mot din nacke. Det kan bli en säkerhetsrisk om du ramlar. Men ser du till att spänna det rejält runt både axlar och midja så kommer inte det att vara något problem. Största fördelen med detta ryggskydd är helt klart den låga prislappen vilket gör att det passar för dig med lägre budget.
Passar för dig som: Söker ett billigt ryggskydd som är fullt justerbart och säkert.
Vad vi gillar med ryggskyddet: Det är ett billigt med utmärkt ryggskydd.
Fördelar
Nackdelar
Att tänka på innan man köper ett ryggskydd
- Storleken
Storleken på ett ryggskydd är en av de viktigaste faktorerna för hur säkert och skyddande det verkligen är. För små ryggskydd skyddar inte hela ryggen medans för stora kan ge dig nackskador ifall du ramlar. En tumregel är att alltid se till så att ryggskyddet aldrig nuddar din nacke om du böjer huvudet bakåt. Då har du ett ryggskydd med perfekt storlek. För mer information kan du se en storleksguide. - Typ
Det finns två olika typer av ryggskydd. Den ena typen ser ut som en väst med en ryggplatta där bak. Denna typ är väldigt bekväm och simpel att ta på/av vilket kan vara fördelaktigt om ens barn skall använda den. Den andra varianten tar man på som en ryggsäck. Man kan spänna den runt axlarna och midjan för bästa bekvämlighet. Fördelen med denna typ är dess andningsförmåga, den andras bättre än väst-varianten. - Passform
Ryggskyddet bör passa bra och vara bekvämt att bära under skidkläder. Det ska inte vara för tight eller för löst, och det ska inte begränsa din rörelsefrihet när du åker skidor. Se till att välja rätt storlek och justera eventuella remmar så att ryggskyddet sitter på plats. - Skyddsnivå
Ryggskydd har olika skyddsnivåer beroende på hur mycket skydd de erbjuder. Tänk på din nivå som skidåkare och hur aggressivt du åker när du väljer skyddsnivå. För mer aggressiv skidåkning eller tävlingar kan det vara lämpligt att välja ett ryggskydd med högre skyddsnivå. Ju högre skyddsnivå ett ryggskydd har desto dyrare brukar de vara.
Vad är ett ryggskydd och hur fungerar det?
Ett ryggskydd för skidåkning är en skyddsanordning som syftar till att minimera skador på ryggen vid fall eller olyckor medan man åker skidor. Ryggskydden är utformade för att stödja och skydda ryggraden, samtidigt som de ger en hög nivå av frihet och rörlighet för att man ska kunna åka skidor på ett bekvämt sätt.
Det finns flera typer av ryggskydd för skidåkning, men de flesta är tillverkade av hårda material som polypropylen eller EVA-skum, som är robusta och stötsäkra. Dessa material har också en förmåga att absorbera energi vid hårda stötar, vilket minskar risken för skador på ryggen.
Hur ett ryggskydd för skidor skall sitta
Man skall alltid se till att välja rätt storlek på ryggskyddet, det ska vara tillräckligt stort för att täcka ryggraden men inte så stort att det blir obehagligt att bära. När ryggskyddet har hittats i rätt storlek, bör det placeras i mitten av ryggrad så att det skyddar de mest sårbara områdena. Det är även viktigt att se till att ryggskyddet har en bra passform och sitter bekvämt på din kropp så att det inte kan röra sig under aktiviteten. Detta kan uppnås genom att justera spännena på sidorna och i midjan.
När ryggskyddet sitter ordentligt, bör det inte påverka rörelseförmågan eller begränsa andningen. Känn efter regelbundet under skidåkningen om ryggskyddet sitter fortfarande på plats och är bekvämt, och justera det om det behövs.
Varför EVA-material används till ryggplattan
EVA-material har en unik kombination av styrka, mjukhet och hållbarhet som gör det mycket lämpligt för en mängd olika produkter. Dessa kan till exempel vara skor eller ryggskydd. Materialet har en hög förmåga att absorbera stötar och vibrationer, vilket gör det mycket lämpligt för skydd och stötdämpning. En av de främsta fördelarna med EVA-material i ryggplattor är alltså dess förmåga att reducera stötar och vibrationer vid olyckor i backen. Detta gör det säkrare för skid och snowboardåkare att våga åka i högre hastighet.
Det kostar allt mellan 600-2000kr beroende på märke, material och funktioner.
Nej det måste man inte med det är att rekommendera då det skyddar din rygg mot smällar och fall i backarna.
Ja, du kan använda samma ryggskydd för alla typer av skidåkning, inklusive utförsåkning, längdåkning och snowboard. Det är dock viktigt att välja ett ryggskydd som är lämpligt för den typ av åkning du gör, t.ex. ett ryggskydd som är mer anpassat för utförsåkning kan erbjuda extra skydd mot stötar och slag vid högre hastigheter.
Emil är vår skribent, ägare och outdoor-nörd. Han har vandrat och campat sedan barnsben och har bestigit Sveriges högsta berg Kebnekaise. Som ni förstår så har han bra koll på vilken utrustning man som behövs för att lyckad upplevelse.