Stövlar för vandring hero

Bäst i test: Bästa Vandringsstövlar 2024

Att hitta de bästa vandringsstövlarna är en utmaning, speciellt när det finns så många olika. De finns flera parametrar som skall stämma in för att de skall fungera för just dig. Men det kan vara svårt att veta vilken stövel som är den bästa för olika scenarion. Vi har därför analyserat flera vandringsstövlar och gjort en recension på de, se resultatet nedan.

Vi har även recenserat de bästa vandringskängorna om du söker ett par kängor som kan komplettera dina vandringsstövlar.

Tretorn Sarek 72 Unisex (bäst i test)

5/5

Pax Kids' Inso Rubber Boot (barn)

5/5

Fubuki Unisex Niseko 2.0 (vandring)

4.5/5

Nokian Unisex Winter Light (billig)

4/5

1. Tretorn Sarek 72 Unisex

Bästa vandringsstövlar herr och dam

Bästa vandringsstövel herr och dam

Passar för: Korta och långa vandringsturer

Först och främst, designen på Sarek 72 är enastående. Den gröna färgen gör att den sticker ut och ser fräsch ut och materialet är av hög kvalitets naturgummi vilket ger en rejäl känsla när man använder den. Stöveln har ett stort utrymme för dina tår, vilket gör att den passar både män och kvinnor.

När det gäller komfort, levererar Sarek 72 verkligen. Den har en mjuk och flexibel innersula gjord av 4 mm EVA som ger en bra dämpning för fötterna. Den har också en mellansula gjord av trä för att hålla upp stabiliteten i vandringsstöveln. Stöveln har en smalare och åtsittande komfort från hälen och uppåt vilket passar bra när man skall ut på längre vandringar.

Vad gäller prestanda, har Sarek 72 gjort det riktigt bra under mina vandringar. Den har en bra grepp på både vått och torrt underlag på grund av dess kraftigt mönstrade yttersula. Stöveln är också helt vattentät samt har en högt skaft, vilket är en stor fördel när man skall vandra i lerig terräng eller högt och blött gräs. Nackdelarna med denna vandringsstövel är att den kan kännas lite tyngre och klumpigare om man jämför med Sareks original-modell som väger mindre men är inte lika kraftig.

Fördelar

 • Helt vattentät
 • Mycket utrymme för tårna
 • Dämpande och mjuk EVA-sula
 • Högt skaft
 • Varmfodrad

Nackdelar

 • Kan kännas klumpig i början

2. Pax Kids’ Inso Rubber Boot

Bästa vandringsstövlar barn

Bästa vandringsstövlar barn

Passar för: Vandringsturer och promenader

Pax Kids’ Inso Rubber Boot är den bästa vandringsstöveln för barn. Det är en vinterfodrad gummistövel som passar utmärkt för längre vandringar då den har en ergonomisk EVA-sula med bra stötdämpning och mjukhet. Stövelns insida är mjukfodrad i en typ av ullmix vilket ger en skön känsla mot benen och fötterna. De är ett par lättviktstövlar med ett bra grepp mot hala ytor då stöveln har en mönstrad yttersula. Detta är ingen vandringsstövel man glider runt i. Yttermaterialet är helt vattentätt. Den finns i storlekar mellan 24-35 så den bör passa de flesta barn.

Fördelarna med denna vandringsstövel för barn är att den är väldigt bekväm att gå i, även under längre vandringsturer. Den har ett bra grepp mot halt underlag och är vinterfodrad för att stå emot kyla. Dess nackdelar är att stöveln kan vara styv innan man gått in den. Så ett starkt tips är att gå i den under några timmar innan vandringsturen.

Fördelar

 • Varm
 • Skön att gå i
 • Mjuk innersula
 • Bra grepp
 • Vinterfodrad

Nackdelar

 • Styv innan man gått in de

3. Fubuki Unisex Niseko 2.0

Bästa gummistövel för vandring

Passar för: Vandringsturer där den kan bli under -10 grader

Eftersom vi redan recenserat Tretorn Sarek 72 Unisex som den bästa vandringsstöveln gjord av gummi så kommer vi här att recensera den näst bästa. Fubuki Unisex Niseko 2.0 är en japansk tillverkad vandringsstövel i gummi som har en otroligt snygg design men också skön passform. Denna stövel håller dina fötter varma ner till hela -30 grader då de är rejält vinterfodrade. Stöveln är känd för att vara väldigt lätt att bära vilket är en stor fördel under vandringsturer. Yttersulan som är mönstrad ger ett bra grepp emot hala ytor så som berg eller blöta stockar. Mellansular ger en bra stötdämpning och komfort för dina fötter. Stöveln passar för både dam och herr.

Fördelar

 • Håller ner till -30 grader
 • Snygg design
 • Vinterfodrade
 • Väldigt lätt
 • Mönstrad yttersula
 • Mjuk innersula

Nackdelar

 • Storleken stämmer inte helt, beställ en storlek större än vad du brukar

4. Nokian Unisex Winter Light

Billig vandringsstövel

Billig vandringsstövel

Passar för: Kort och långa vandringsturer

Nokian Unisex Winter Light är den billigaste vandringsstöveln på marknaden. Detta är en prisvärd vandringsstövel som har flera goda egenskaper och funktioner vilket gör att den ändå håller en hög kvalité. Denna stövels yttermaterial är tillverkat i EVA-gummi som tål låga temperaturer och har en lång hållbarhet. Man behöver inte heller underhålla det lika ofta som med vanligt gummi. Stövelns insida är tillverkad i varmt och mjukt piléfoder vilket är ett foder som återfinns i flera olika produkter för att hålla de varma. De är helt vattentäta och är enkla att ta på och av. Skafthöjden är medelhög på ca 32cm.

Fördelar

 • EVA-gummi
 • Billig
 • Bekväma
 • Varma
 • Medelhögt skaft
 • Lätta
 • Vattentäta

Nackdelar

 • Kan kännas obekväma i hälen

Två tjejer som sitter på ett berg
Två tjejer som sitter på ett berg och njuter av utsikten

Att tänka på innan man köper ett par vandringsstövlar

 • Användningsområde
  Fundera på var och hur ofta du planerar att använda dina stövlar. Skall de användas för lätta vandringar eller mer avancerade turer med tung ryggsäck? Kommer det att vara flera minusgrader och svår terräng? Är svaret på båda frågorna ja så är det bra att investera i ett par varmfodrade stövlar med EVA-innersula.
 • Dämpning
  En stövels stötdämpning är en faktor som är viktig att räkna in. Om du planerar långa och tuffa turer kan det vara värt att investera i stövlar med god stötdämpning för en bekvämare tur.
 • Skafthöjd
  Vandringsstövelns skafthöjd är en lika så den en viktig parameter. En högre skafthöjd är fördelaktigt i terräng med högt gräs eller snår. Även där det finns lera då det enkelt kan skvätta. En hög skafthöjd ger bra skydd men gör stöveln mindre flexibel om du behöver böja dig eller liknande. En låg skafthöjd i en simpel terräng med vattenpölar och lågt gräs. Tänk därför på vilket terräng din vandringstur kommer att innehålla och köp därefter.
 • Hälstöd
  Säkerställ att din stövel har ett riktigt hälstöd och om det behövs en stabil mellansula. Detta gör vandringsturen mer stabil och dina ben/häl tar inte lika mycket skada.

Skillnaden mellan vandringsstövlar och vandringskängor

Vandringsstövlar och vandringskängor är båda en typ av sko som är designade för vandring och friluftsliv, men de har viktiga skillnader när det gäller stöd, skydd och komfort. Vandringsstövlar är ofta högre och har mer skydd för foten och smalbenen, och är lämpliga för mer krävande terräng så som högt gräs eller vattendrag. Vandringskängor är oftast lägre och mer flexibla, men kan även ha ett högt skaft. De har mindre skydd för smalbenen och anklarna men de är bekvämare och lättare att gå i. Vissa vandringskängor är inte vattentäta medans alla vandringsstövlar är helt vattentäta då de är tillverkade i gummi. Vandringskängor är mer lämpade för flerdagsturer medans vandringsstövlar passar bättre till en dagstur eller tvådagstur.

Högt eller lågt skaft för din vandringsstövel?

Vid valet av en vandringsstövel är ett av de viktigaste besluten att avgöra om man vill ha ett högt eller lågt skaft. Både höga och låga skaft har sina fördelar och nackdelar, och det är viktigt att väga dessa faktorer mot varandra för att bestämma vad som är bäst för ens egna behov.

Högt skaft

Ett högt skaft ger stöd och skydd för ankeln och smalbenet, vilket är viktigt för vandringar på krävande terräng eller längre turer. Dessa stövlar är också lämpliga för vandring i berg och kuperat landskap, eftersom de hjälper till att förhindra vridningar och stukningar. De höga skaften fungerar också som ett extra skydd mot vatten och snö, vilket kan vara viktigt under vintervandringar eller vandringar i våta områden.

Lågt skaft

Men om du är ute efter en lättare och mer flexibel stövel, så är ett lågt skaft vara det bästa alternativet. Dessa stövlar är mer bekväma att bära, eftersom de inte är lika störande på ankeln och benet. De låga skaften är också lämpliga för enklare vandringar eller dagsturer, eftersom de inte är lika tunga eller störande som höga stövlar.

Gummi till vandringsstövlar, varför?

Gummi är ett viktigt material för många typer av stövlar, inklusive vandringsstövlar. Det finns flera anledningar till varför gummi är fördelaktigt att använda i stövlar.

Gummi är helt vattentätt. När man vandrar i regn, snö eller annan väta, är det viktigt att hålla fötterna torra för att undvika kalla och obehagliga fötter. Genom att använda gummi i stövlar blir det en effektiv barriär mot vatten, och hjälper till att hålla fötterna torra och bekväma under vandringen.

Gummi är slittåligt. Under en vandringstur så utsätter man sina stövlar för mycket slitage och påfrestningar. Gummi är ett hållbart material som är lämpligt för användning i stövlar eftersom det är resistent mot skador från terräng, väder och användning.

Den sista anledningen är att gummi bra grepp. På en vandringstur så kommer man att stöta på lerigt och halt underlag, det går inte att komma undan. Då är det viktigt att ha bra grepp för att förhindra skador och stukningar. Eftersom gummi har en mjuk och flexibel struktur som ger bra grepp så hjälper det till att förbättra säkerheten och stabiliteten hos dig.

Gummi är även mjukt och bekvämt. Gummi har en mjuk och flexibel struktur som är bekväm att bära och som formar sig efter foten vilket ger en extra skön bekvämlighet.

Kan man vandra i stövlar?

Absolut kan man det. Det finns speciella vandringsstövlar som är designade för långa vandringar. Dessa har oftast bättre dämpning på innersulan och bra markeringar på yttersulan.

Vad kostar en vandringsstövel?

En vandringsstövel kostar mellan 800-2000kr beroende på kvalité, märke och egenskaper.

När använder man vandringsstövlar?

En vandringsstövel kan användas året runt. Det är fördelaktigt att använda en stövel med lågt skaft under sommaren och högt skaft under vintern, beroende på olika anledningar.