bäst i test campingmadrass

Bäst i test: bästa uppblåsbara madrassen 2024

När du ska ut och campa så är det minst lika viktigt som hemma att få sina timmars sömn för att orka med att upptäcka nya områden. För att kunna sova bra är det viktigt att ha en rejäl uppblåsbar madrass som är bekväm nog att ge dig en god nattsömn. I denna artikel har vi recenserat de bästa uppblåsbara madrasserna för olika scenarion.

De 5 bästa uppblåsbara madrasserna

Exped Dura 5R LW (testvinnare)

5/5

Exped Megamat 10 LXW (toppsäljare)

5/5

Exped Dura 8R MW (prisvärd)

5/5

Therm-a-Rest NeoAir (stor)

4.5/5

Urberg Airmat Pump (billig)

4/5

1. Exped Dura 5R LW

Uppblåsbar madrass bäst i test

campingmadrass året runt

Dura 5R LW från det välkända outdoor-märket Exped är den uppblåsbara luftmadrassen som blev vår testvinnare. Luftmadrassen är självuppblåsande och kan användas såväl när du är ute och campar eller hemma när du får gäster som en extra säng. Madrassen är tillverkad för att isolera madrassen från den ytan som den ligger emot. Detta eftersom användaren inte ska bli kall när denne ligger på madrassen exempelvis om ytan under är kall. Exped Dura 5R LW är designad i en XL Wide Fit som ger dig en extra lång och extra bred madrass som fungerar som en dubbel campingmadrass.

 • Extra lång och bred sovyta
 • Självuppblåsande
 • Flera användningsområden
 • Isolerande från kyla

2. Exped Megamat 10 LXW

Bästa långa uppblåsbara madrassen

campingmadrass självuppblåsbar

Exped Megamat 10 LXW är det bästa liggunderlaget som passar för användning året runt. Liggunderlaget är tillverkat för att vara hållbart, lätt och packbart för alla former att friluftsaktiviteter som inkluderar övernattning året runt. Den är tillverkad för att klara av att isolera ifrån kyla ner emot -20°C.

Exped Megamat10 LXW är designat med en Long Wide som innebär att liggunderlaget är extra långt och brett, vilket ger dig extra gott med utrymme. Liggunderlaget har även vertikala luftkanaler där de yttre kanalerna är lite tjockare för att undvika att du ska rulla av madrassen när du sover. Detta är någonting som ger ytterligare komfort i madrassen och får din sömn.

 • Tjock vertikal luftkanal
 • Isolerar ner till -20 grader
 • Hållbar och lätt
 • Enkel att packa upp och ner samt bära med sig

3. Exped Dura 8R MW

Bästa campingmadrass dun

bästa campingmadrass dun

Exped Dura 8R MW är det bästa liggunderlaget som är fyllt med dun. Att liggunderlaget är fyllt med dun gör att det klarar av att stå emot temperaturer ner emot -40°C. Liggunderlaget är tillverkat för att vara hållbart, enkelt och packbart för att klara av alla friluftsaktiviteter året runt.

Exped Dura 8R MW är designad i Medium Wide vilket gör att du får ett liggunderlag som är lite bredare än vanligt. För att ge dig bästa och tryggaste sömnen är liggunderlaget försett med vertikala luftkanaler där de yttersta är lite tjockare för att på så sätt förhindra att du ramlar av underlaget när du sover.

 • Isolerar kyla upp till -40°C.
 • Tillverkat i ett hållbart och lätt material
 • Tjockare yttre luftkanaler som förhindrar att du ramlar av madrassen
 • Medium Wide som är lite bredare än standard madrassen

4. Therm-a-Rest NeoAir XTherm MAX Sleeping Pad Large

Lång campingmadrass

Therm-a-Rest NeoAir Therm MAX L är ett uppblåsbart liggunderlag som är tillverkat för att tåla temperaturer ner till -25°C. Den inbyggda Triangular Core Matrix gör att underlaget ger både värme och stabilitet samt att liggunderlaget även är tillverkat i ett hållbart och lätt material. Liggunderlaget väger lite och tar lite plats bland din packning. Liggunderlaget är designat i en 6,4 cm höjd och har ett R-värde på 6,9 som gör att liggunderlaget är lämpat för kallare klimat.

 • Isolerar kyla ner till -25°C.
 • Har ett inbyggt Triangular Core Matrix
 • Lätt att bära med sig och tar lite plats

5. Urberg Airmat Pump

Billig uppblåsbar madrass

bästa billiga campingmadrassen

Urbergs Airmat Pump är den bästa och väldigt populära uppblåsbar madrass till det billigaste priset. Liggunderlaget är uppblåsbart och har en inbyggd pump samt tvärgående luftkanaler. Airmat Pump är tillverkad i ett slitstarkt och lätt 70D Ripstop Nylon samt designad med en ventil i fotändan så att du enkelt att släppa ut luften när du är klar med underlaget. När du köper liggunderlaget får du med en förvaringspåse som du enkelt kan packa ner den i när du ska iväg. Liggunderlaget är enkelt att pumpa upp och ner samt tar inte speciellt mycket plats bland resten av din packning.

 • Bra och populärt liggunderlag till ett billigt pris
 • Tillverkat i ett slitstarkt material

campingtält vid havet

Att tänka på innan du köper en luftmadrass

 • Självuppblåsbar eller uppblåsbar
  Det finns två olika typer av campingmadrasser, en som är självuppblåsbar och en som är uppblåsbar. Ska du exempelvis ut mitt i skogen så är det fördelaktigt att ha en självuppblåsbar medan om du ska till en camping så funkar det lika bra med en som är uppblåsbar. Ett självuppblåsbart kan dock ge en känsla av ett luftigare och mjukare underlag medans ett uppblåsbart tar mindre plats och vikt i ryggsäcken.
 • Tjocklek
  När man ser till madrassens tjocklek så kan man konstatera att ju tjockare desto skönare upplever individer att det är att sova på den. En sådan preferens är dock helt baserad också på vad du vanligtvis gillar att sova på samt vad du är van att sova på sedan tidigare. Det som är viktigt gällande denna faktorn är helt vad du själv föredrar och har behov av för att få bästa nattsömnen.
 • Storlek
  Vad du letar efter för storlek på en madrass baseras helt enkelt på vart du tänkt att använda den och hur många som är tänkt att använda den samtidigt. Men kanske även hur stor yta du har att placera madrassen på. Denna faktorn baseras också i vad du är van vid att sova på och ha för storlek i vanliga fall.
 • Isolering
  De flesta madrasserna som finns på marknaden använder indikatorn R-värde sin står för resistance. R-värdet indikerar på hur bra madrassen skyddar mot kylan på marken. Om du har tänkt att använda din uppblåsbar madrass under kallare förhållanden bör du kolla efter en madrass med högre r-värde, för att på så sätt få bästa möjliga isolering mot kyla.

Hur fungerar ett självuppblåsbart liggunderlag?

När det är dags att använda liggunderlaget är det bara att följa följande steg:

 1. Börja med att rulla upp underlaget rakt på marken och se till att det är helt utsträckt.
 2. När liggunderlaget är helt utsträckt så kommer det automatiskt fyllas med luft och fyllas till den grad som den är full vid.
 3. När liggunderlaget har fyllts så kan du efter önskemål fylla på med ytterligare luft genom att blåsa in luft i ventilen.

När du sedan har använt klart underlaget och det är dags att packa ihop det gör du enligt följande:

 1. Öppna ventilen
 2. Börja rulla ihop liggunderlaget ifrån den sidan ventilen inte sitter vid och trycka långsamt ut luften.
 3. Skruva åt ventilen
 4. När ventilen är stängd så kan du rulla ut liggunderlaget igen och eftersom underlaget har mindre luft i nu kan du trycka till det lite extra och få ut ytterligare luft. På så sätt kan du få ihop liggunderlaget ytterligare.
 5. När du nästan rullat ihop liggunderlaget helt öppnar du ventilen igen och trycker ut den sista luften.
 6. Därefter kan du packa ner liggunderlaget i dess förvaringspåse.

Hur man rengör en luftmadrass

Att rengöra en luftmadrass är viktigt för att hålla den i gott skick och förlänga dess livslängd. Här är några steg för att rengöra din luftmadrass:

 1. Förberedelse: Töm madrassen på luft och lägg den på en ren, plan yta. Om du kan, gör detta utomhus på en solig dag, så att madrassen kan torka snabbt efter rengöring.
 2. Dammsugning: Använd en dammsugare med en mjuk borste för att ta bort smuts, damm och andra partiklar från madrassens yta.
 3. Mild rengöring: Blanda en lösning av milt diskmedel och vatten i en skål. Använd en mjuk trasa eller svamp, doppa den i lösningen och vrid ur den så att den är fuktig men inte blöt. Torka av hela ytan på luftmadrassen med den fuktiga trasan eller svampen.
 4. Fläckborttagning: Om det finns envisa fläckar, kan du använda en blandning av bakpulver och vatten för att skapa en pasta. Applicera pastan på fläcken, låt den sitta i några minuter och torka sedan bort med en fuktig trasa.
 5. Torkning: Låt madrassen torka helt, helst utomhus i solen. Om detta inte är möjligt, se till att den ligger på en plan yta i ett välventilerat område tills den är helt torr. Undvik att vika eller förvara madrassen innan den är helt torr, eftersom fukt kan leda till mögelbildning.
 6. Förvaring: När madrassen är helt torr, kan du vika eller rulla upp den och förvara den på en torr plats tills nästa användning.

Tips: Undvik att använda hårda borstar eller skrubbsvampar, eftersom de kan skada madrassens yta. Använd också inte för mycket vatten, eftersom det kan tränga in i madrassen och orsaka problem med mögel.

Slutsats

I detta test om uppblåsbara madrasser så blev Dura 5R LW från Exped vår testvinnare. Det är en stor och skön madrass som är enkelt att fylla med luft. Vi recenserade även 4 andra luftmadrasser som vi tycker kan vara värda att kika in.