Stighudar hero

Bäst i test: Bästa stighudarna 2024

Eftersom turskidor nu blir allt mer populärt bland det svenska folket så blir även stighudar det. Stighudar har blivit ett måste i topptursåkarnas skidförråd. Stighudar placeras under skidan och hjälper till att hålla fästet när man går i sluttande backar på fjället. Men det kan vara svårt för nybörjaren och även de mer erfarna att veta vilka typer av stighudar man skall investera i. Därför har vi gjort en grundlig recension av de bästa stighudarna för olika scenarion. Se listan nedan för resultatet.

1. G3 Elements Skin 145

Stighud som är bäst i test

stighud bäst i test

Passar till: Alla turskidor

G3’s egna Elements Skin är stighuden som toppar listorna för vårat test. Denna stighud av nylon är vattenavvisande och simpel att använda. Den passar till alla turskidor men hjälp av sin anpassningsbara stigbygel som kan justeras med 16 cm. Man anpassar själv längden och klippet på stighuden efter de skidor man har. Stigbygeln är enkel att greppa även om man har handskar på sig. Elements Skin har bra glid i nerförsbackar och ger ett bra fäste på dina skidor när du går i uppförsbackar.

G3’s lim på denna stighud är anpassat till att fungera för temperaturer ner till -30 grader. Stighuden kommer alltså inte tappa fästet. Vi köp av denna produkt så ingår det en väska, ett trimverktyg och ett par skin savers. Eftersom denna stighud passar till alla typer av turskidor samt olika längder så blir den vinnaren av vårat test.

 • Passar till alla turskidor
 • Passar till flera olika längder
 • Bra motstånd
 • Vattenavvisande
 • Snygg

2. Pomoca Climb 2.0 Ready2climb

Bästa stighud för längdskidåkning

bästa stighud längdskidåkning

Passar till: Längdskidåkning och turskidor

Climb 2.0 Ready2climb är den bästa stighuden för längdskidåkning. Denna stighud passar utmärkt till längdskidåkning såväl som toppturer på fjället. Det är en 120mm lång självhäftande stighud som enkelt kan skäras ut och placeras under dina skidor. Den ger dig ett bra glid utför och ett stabilt fäste i uppförsbackar. Det kan vara skönt att få vila i uppförsbackarna ibland när man åker längdskidor. Climb 2.0 Ready2climb skickas i en packpåse som får plats i din ficka.

 • Passar till längdskidåkning
 • Bra fäste i uppförsbacke
 • Bra glid
 • Packas enkelt ner i packpåse

3. Salomon Skins QST 106

Stighud till Salomon QST 106 skidor

stighud svarta

Passar till: Salomon QST106 skidor (finns flera Salomon stighudar för andra storlekar hos Outnorth)

Denna stighud passar som handen i handsken till Salomons QST skidor. Detta är Salomons egentillverkade stighud med hög kvalité och bra fäste i uppförsbackar. Materialet som används är Mohair och Syntet vilket har bevisats vara en bra kombination för just stighudar. Skins QST 106 är redan tillskuren vid leverans och har elastiska stigbindningar i båda sidorna för att kunna användas på direkten. Membranet som använts är helt vattenavvisande för bästa fäste.

 • Passar till Salomon QST 106 skidorna
 • Bra fäste
 • Kombination av Mohair och Syntet
 • Prisvärd

4. Black Diamond Glidelite Mix Fl 135 Mm

Populär stighud

bästa stighuden svart

Passar till: Alla typer av turskidor

Black Diamonds egna Glidelite Mix Fl 135 Mm är en fullt justerbar stighud med deras patenterade STS-svansar. Dessa svansar är justerbara och sträcker sig i två riktningar. Denna stighud finns i 4 olika storlekar från S till XL. Stighuden har suveränt grepp i uppförsbackar tack vare det kombinerade materialet av Mohair samt Nylon. Utför har stighuden bra glid, man märker inte att den sitter på över huvud taget.

 • Populär stighud
 • Patenterade STS-svansar
 • Fyra olika storlekar
 • Justerbar längd

Skidbacke med mycket snö

Att tänka på innan du köper ett par stighudar

 • Passform
  Vad för typ av skidor som stighuden passar till är en viktig punkt att bocka av innan du köper. Vissa stighudar passar endast turskidor medans vissa passar även till längdskidor. Sedan finns det stighudar som endast passar till specifika skidor, till exempel Salomons stighudar. Ha därför bra koll på vad du köper för stighudar.
 • Längd
  Längden på stighudarna behöver vara i princip samma längd som din turskidor eller längdskidor. Det finns justerbara stighudar som passar alla skidlängder men det är inget som alla stighudar har. Se därför till att köpa rätt längd.

Hur valde vi stighudarna till våran lista?

För att välja vilka stighudar vi skulle ha med i vår lista har vi gått igenom flertalet olika recensioner och tester som är publicerade online. Vi har även gått igenom kundomdömen för att kunna gallra ut de bästa kandidaterna. När vi rensat bland antalet olika stighudar så påbörjade vi en noggrann granskning av de återstående stighudarna.

En viktig parameter i vår bedömning är hur mycket värde i förhållande till pris de olika produkterna erbjuder. Det var även viktigt för oss att få med stighudar som passar till flera olika scenarion. Samtliga produkter i vår lista håller en hög kvalitet, har bra fäste och enkla att använda. De stighudar vi skriver om känner vi oss därför trygga med att rekommendera till er läsare.