bästa hängmattan hero

Bäst i test: 5 bästa hängmattorna [2024]

Att vila eller sova i en hängmatta medans du är ute och vandrar eller campar är en fantastisk upplevelse. Man känner lugnet direkt när man lägger sig i hängmattan. Men att välja rätt hängmatta kan vara svårt, det finns en del parametrar som måste stämma för att få den bästa upplevelsen. Vi hjälper er att välja rätt hängmatta för camping eller vandring, beroende på vad ni söker.

Hammock Pro Set Single

(bäst i test)

Hammock On Stand

(med stativ)

Mosquito Net Hammock

(med myggnät)

Expedition Zip

(tarp och myggnät)

Parachute Hammock Double

(2 personer)

Innehåller reklam genom annonslänkar från Outnorth

Den bästa hängmattan skall vara stabil, skön, lättpackad och ha bra kvalité. Saknar hängmattan någon av dessa egenskaper så kan det din upplevelse försämras. Därför är det viktigt att välja rätt, och vi hjälper er.

De 5 bästa hängmattorna

1. Hammock Pro Set Single – bästa hängmattan all-around

bästa hängmattan vandring

Totalvikt: 560g
Längd/Bredd: 3000x1500mm

Hammock Pro Set Single är den bästa och mest kompletta hängmattan för vandring och camping. Denna hängmatta är mycket omtyckt och vi förstår varför. Sea To Summit, företaget som tagit fram denna produkt har konstruerat den med mjuk och skönt 70D RipStop nylon som är ett vindstarkt och vattentätt material. Nylonet är mycket andningsbart vilket inte ger en yta av fukt på hängmattan vid varmare dagar. Hängmattans totalvikt på 560g är en stor fördel för de som använder hängmattan på vandringsturer eller längre campingturer där vikten på packningen bör hållas låg.

Pro Set Single passar för en person och är väldigt bekväm att ligga i. För att göra det extra bekvämt så tipsar vi om att ta med en filt och kudde. Vid köp så följer det med en kompressionspåse som nästa kan få plats i din hand. Den kan göras väldigt liten vilket gör att den passar bra i din vandringsryggsäck.

Passar dig som: Vill ha en lätt och bekväm hängmatta som är enkel att packa upp/ner och bär med sig.

Fördelar

Lätt

Prisvärd

Kvalitativt material

Väldigt skön

Nackdelar


2. Hammock On Stand – bästa hängmattan med stativ

stativ hammock


Längd/Bredd: 2640x860mm
Totalvikt: 12400g

Hammock On Stand är den bästa hängmattan med stativ. Denna hängmattan hängs mellan två stålstativ med som har en stabil grund. Den är väldigt bekväm och skön att ligga i. Hängmattan är tillverkad i slitstarkt och bekvämt polyestertyg som klarar av en maxvikt på 120kg. Det finns både mugghållare och fack på sidorna som är perfekta för snacks och dricka. Den är enkelt att fälla upp/ned och tar ingen stor plats hoppackad. En stor favorit bland hängmattor.

Passar er som: Söker en skön hängmatta som är konstruerad för att hänga på stativ.

Fördelar

Har stativ

Mugghålare

Hållbar

Prisvärd

Nackdelar

Tung

3. Mosquito Net Hammock – bästa hängmattan med myggnät

bästa hängmattan med myggnät

Totalvikt: 884g
Längd/Bredd: 2950x1170mm

Mosquito Net Hammock är den bästa hängmattan med myggnät. Detta är en otroligt prisvärd hängmatta med myggnät som är smidig att ta med sig på vandringen eller campingturen. Den är tillverkad av ett slitstarkt nylon som kan garantera en lång hållbarhet. Ett stort myggnät hängs på ovandelen av hängmattan för att slippa myggen på sommaren. För att myggnätet skall hållas uppe så fäster man två linor som går genom det och som sedan kan bindas fast i träd eller liknande. Även hängmattan binds fast i träd på båda sidorna med hjälp av karbinhakar och band.

Den hängmatta skyddar dig alltså till 100% ifrån mygg och andra kryp. Den viks enkelt ihop i den ligga packpåsen på sidan när man är färdig. Fungerar bra att sova i.

Passar dig som: Söker en hängmatta med myggnät som går att sova i.

Fördelar

Myggnät

Prisvärd

Enkel att sätta upp

Smidig

Nackdelar

Lite tyngre att bära än normala


4. Expedition Zip – bästa hängmattan med regnskydd och myggnät

bästa hängmattan för vandring med regnskydd

Totalvikt: 1247g

Expedition Zip är den bästa hängmattan med regnskydd och myggnät. Med denna hängmattan får du allt du behöver för att snabbt bli bekväm. Med sitt regnskydd och myggnät är denna en hängmatta som är perfekt till att lägga sig och läsa en bok eller att spendera natten i. Regnskyddet går även att använda som vindskydd.

Passar dig som: Söker en välutrustad hängmatta med både regnskydd och myggnät.

Fördelar

Regnskydd

Myggnät

Väldigt bekväm

Nackdelar

Kan vara svår att sätta upp första gången

Dyr


5. Parachute Hammock Double – bästa hängmattan för två/dubbel

bästa hängmattan för vandring dubbel


Längd/Bredd: 2950x2000mm

Parachute Hammock Double är den bästa hängmattan för två/dubbel. Detta är en skön och bred hängmatta med plats för två personer. Huvudmaterialet är nylon vilket är slitstarkt och bekvämt mot kroppen. För att använda hängmattan fäster man den i linor som dras runt träd.

Passar er som: Söker en bredare hängmatta där man kan få plats två personer.

Fördelar

Mycket plats

Skönt material

Hållbar

Prisvärd

Nackdelartjej som vilar och ser bekväm ut

Att tänka på innan man köper en hängmatta

 • Vikt
  När du är ute och vandrar så vill du kunna ha så lätt packning som det är möjligt. Att ta med sig en hängmatta ut på utflykt kan låta som en vikt-tjuv, men det flesta hängmattor är faktiskt väldigt lätta. Dock finns det hammockar som är tyngre och kan bli tunga att bära med sig, tips är att köpa en hammock som ligger under 1.5kg.
 • Material
  Se till att köpa en hängmatta med stabilt material. De allra flesta hängmattor är gjorda utan Polyester, vilket är det material som fallskärmar är gjorda utav. Se till att din hängmatta är gjord utav Polyester eller annat pålitligt material.
 • Hängmattans maxvikt
  Hängmattor har en maxvikt som anger hur många kilo de tål. Skall hängmattan användas utav två personer så se till att maxvikten tål detta, ett tips då är att köpa en hängmatta som passar 2 personer.
 • Packning
  Att bära en hängmatta skall vara smidigt. Det ingår ofta packpåse när du köper en hängmatta som du packar ner den i. Men om det inte skulle ingå en packpåse så kan du hitta prisvärda packpåsar här.

Hur hänger man upp en hängmatta?

Det finns två olika sätt att använda en hängmatta. Första alternativet är att använda sig utav ett stativ som håller upp hängmattan från marken. Detta alternativ brukar man använda sig utav när man inte ha som åsikt att flytta runt hängmattan. Andra alternativet är att hänga upp med med hjälp utav rep. Den mest populära metoden om du är ute och vandrar eller campar. Jag kommer att beskriva hur det går till nedan.

 1. Fäst ett rep i varje ände av hängmattan, det brukar finnas hål där du kan trä igenom repet.
 2. Hitta två punkter där du kan vira runt repet, förslagsvis träd.
 3. I varje ände på repet brukar det finnas en ögla, haka fast den i delen i repet som är virat runt trädet.
 4. Se till att du har 50-60cm mellan marken och hängmatta, på så sätt blir det säkert om repen inte skulle hålla.
 5. Njut i hängmattan!

Kan man få problem med ryggen om man sover i en hängmatta?

Det finns delade meningar. Vissa tycker att det är bra att sträcka ut ryggen på så sätt som man gör i en hängmatta medans andra inte tycker det. Den ställning man ligger i känns ohälsosam för ryggen enligt mig. Speciellt ländryggen. Har du ryggproblem så är mitt tips att testa ligga i den i någon timme och utvärdera sedan hur det känns för din rygg.

Att tvätta en hängmatta

Så småningom kommer din hängmatta att bli smutsig av all användning. Det är då viktigt att tvätta den för att hålla dig själv och hängmattan ren. Du ökar även livslängden genom att kontinuerligt vårda din hängmatta. Men vilket är det bästa sättet att tvätta en hängmatta på?

Vi brukar alltid tvätta vår hängmatta för hand, då slipper den bli skrynklig och vi ser vad som händer. Det ger oss även ett bra träningspass. Vill du inte tvätta för hand så fungerar tvättmaskin kanon. Kolla på tvättsedeln innan bara så ni följer instruktionerna ordentligt.

Vanliga frågor om hängmattor

Vad kostar en hängmatta?
Allt mellan 300-6000kr, beroende på märke, material och egenskaper.

Kan man sova i en hängmatta?
Ja man kan sova i en hängmatta, det är väldigt avslappnande. Se bara till att stretcha dagen efter, positionen man sover i är inte optimal för ryggen.

Behöver jag en hängmatta med regnskydd?
Nej det är inget måste, men det är väldigt rogivande att vila i en hängmatta medans det regnar.

Behöver jag en hängmatta med myggnät?
Det är inget måste heller, men jag rekommenderar det starkt. Speciellt på sensommaren när myggen är som värst.

Behöver jag byta position i hängmattan?
Det är bra att göra. Byt från rygg till sidoställning någon gång i timmen för att variera.


Hur har vi sammanställt denna information?

Genom att noga genomföra analyser, jämföra produkten med andra produkter, väga in omdömen, betyg och popularitet från flera olika hemsidor så har vi tillslut fått fram resultatet för de bästa hängmattorna.

Vi vill vara nog med att säga att vi inte har testat alla dessa produkter utan vi utgår från våra egna analyser och många års erfarenhet av friluftsliv.