Två vandrare som står på ett berg

Bäst i test: 5 bästa skalbyxorna Dam & Herr 2024

Att vara ute och vandra utan tillräckligt med kläder när det är sämre väder kan försämra upplevelsen massvis. Det är viktigt att ha rätt kläder på sig för att vandringen skall bli lyckad. Att investera i ett par bra skalbyxor kan göra din vandring skönare om det är sämre väder. Ett par skalbyxor är lätta och packas enkelt ner i vandringsväskan. Men vad är då de bästa skalbyxorna?

Typhoon Pants (herr)

5/5

Hiball Pants Dam (dam)

5/5

Cyclone Rescue Pants (skidor)

5/5

Kuling 2L Shell Pant (barn)

4.5/5

Hiball Pants Herr

4.5/5

De bästa skalbyxorna skall vara vattentäta, vindtäta, hålla värmen och vara bekväma. Vi har analyserat och recenserat de 5 bästa skalbyxorna, resultatet ser ni nedan.

De 5 bästa skalbyxorna – bäst i test

1. RevolutionRace Typhoon Pants – bästa skalbyxorna herr

Bästa skalbyxor vandring

Material: Polyester 100%

Typhoon Pants är de bästa skalbyxorna för herr. Dessa är ett par superlätta, vattentäta och ventilerande skalbyxor som är utformade för vandring. De är stretchiga och bekväma att vandra i, även längre sträckor ifall de sämre vädret håller i sig. Fungerar perfekt att använda under regniga dagar under sommaren eller vintern.

Vad vi gillar med skalbyxan: Stretchiga och bekväma skalbyxor för vandring.
Passar för dig som: Söker ett par skalbyxor med stretch och skön passform. Fungerar perfekt till vandring.


2. RevolutionRace Hiball Pants Dam – bästa skalbyxorna dam

Bästa skalbyxorna dam

Material: Polyamid 89%, Elastan 11%

Hiball Pants Dam är de bästa skalbyxorna för dam. Hiball Pants är en tunt fodrad skalbyxa med en suverän ventilationsförmåga och vattenavstötning. Med dess sköna passform, de flera smart placerade fickorna och ventilationskedjorna gör denna skalbyxa till den mest populära för dam. Några av byxans smarta funktioner är expanderad knäöppning med hjälp av dragkedjor, fleecefodrade fickor och elastiskt benslut.

Vad vi gillar med skalbyxan: Skön och följsam passform med bra stretch.
Passar för dig som: Söker varma skalbyxor med bra ventilationsförmåga.

3. RevolutionRace Cyclone Rescue Pants – bästa skalbyxorna för skidåkning

Bästa skalbyxorna skidåkning

Material: Polyamid 86%, Elastan 14%

Cyclone Rescue Pants är de bästa skalbyxorna för skidåkning. Dessa skalbyxor är vind och vattentäta med en suverän andningsförmåga. Med flertalet nyttiga funktioner som tejpade sömmar, YKK Aquaguard dragkedjor och fluorkarbonfri Bionic finish så kommer du att hålla dig torr och varm i de hårdaste förhållanden. Byxorna är preppade med ventilationsfickor som ger dig bra kontroll på värmeutsläppet. Med skalbyxornas justerbara benslut passar dessa enkelt över pjäxorna på vintern.

Vad vi gillar med skalbyxan: Vind och vattentäta byxor med bra andningsförmåga. Skön och stretchig passform.
Passar för dig som: Letar efter ett par skalbyxor att använda till skidåkning.

4. Kuling 2L Shell Pant – bästa skalbyxorna barn med hängslen

bästa skalbyxorna barn med hängslen

Material: 100% Nylon Oxford

Kuling 2L Shell Pants är de bästa skalbyxorna för barn med hängslen. Dessa skalbyxor med hängslen används ofta istället för galonbyxor. De har mer stretch, är mjukare och extremt slittålig. Yttertyget av byxan är behandlat med vattenavstötande impregnering och det icke porösa membranet ger en solid vattentäthet. Byxan har åtdragna benslut för att undvika stänk och kraftiga band under fötterna för att hålla skalbyxan på plats. Hängslena är starka och håller uppe skalbyxorna bra. En favorit bland föräldrar då de får hem barnen torra.

Vad vi gillar med skalbyxan: Vattentät och ventilerande skalbyxa som håller barnen varma och torra.
Passar för dig som: Letar efter ett par skalbyxor av hög klass för ditt barn.

5. RevolutionRace Hiball Pants Herr – bästa skalbyxorna för vandring

bästa skalbyxor herr

Material: Polyamid 89%, Elastan 11%

Hiball Pants Herr Iron Grey är de bästa skalbyxorna för vandring. Den populäraste skalbyxan från RevolutionRace har en ventilationsförmåga i toppklass och stöter också bort vatten bra. Materialet är gjort för att andras bra men det finns även rejäla dragkedjor på lårens utsidor för extra ventilation. Skalbyxorna följer lättsamt kroppens rörelser då materialet är stretch och är funktionella i de hårdaste väder.

Vad vi gillar med skalbyxan: Skön passform och håller värmen i kallare väder.
Passar för dig som: Letar efter ett par bekväma och varma skalbyxor.

Två vandrare som klättrar i berg

Att tänka på innan man köper skalbyxor

  • Vattentäthet: Kontrollera att byxorna har hög vattentäthet. Detta anges oftast i mm och ju högre siffra, desto mer vattentät är byxan. En byxa med en vattentäthet på minst 10,000mm anses vara mycket vattentät.
  • Andningsförmåga: Andningsförmågan är viktig, särskilt om du kommer att vara aktiv och svettas. Detta mäts i gram och ju högre siffran är, desto bättre andningsförmåga har byxan. Ett värde över 10 000 anses bra.
  • Material: Material som GORE-TEX är mycket populärt eftersom det är både vattentätt och andas väl. Det finns dock andra liknande material som också fungerar bra. Vissa material kan vara mer slitstarka än andra, vilket kan vara viktigt om du kommer att använda byxorna i tuff terräng.
  • Passform och storlek: Skalbyxorna bör sitta bekvämt utan att vara för tajta eller för lösa. Du bör kunna röra dig fritt och även ha plats för lager under byxorna om det behövs. Kom ihåg att prova byxorna med samma kläder som du planerar att bära under.
  • Fickor och dragkedjor: Extra fickor kan vara användbara för att bära små föremål. Dragkedjor vid byxans ben kan underlätta för att ta av och på stövlar eller skor. Se till att dragkedjorna är vattentäta eller har skyddande flärpar för att förhindra att vatten kommer in.

Vad är en skalbyxa?

En skalbyxa är, precis som det låter, en byxa du har utanpå dina andra kläder för att hålla värmen, skydda mot vind och stöta bort vatten. En skalbyxa är oftast ofodrad fast med fleece-fodrade fickor, vilket gör fickorna håller sig varma medans byxan fortfarande har en bra ventilationsförmåga.

När använder man skalbyxor?

Skalbyxor kan användas till många olika aktiviteter. De fungerar till de mesta väder men passar bäst till regn, kyla och slask. Här är några användningsområden då skalbyxor kan vara bra att ha:

  • Vandring
  • Skidåkning
  • Under vintern
  • Under sen-hösten
  • Skogspromenader

Vad kan man ha under skalbyxor?

Eftersom skalbyxor är till för att användas över annat så kommer det behövas något under. Vad man kan använda under skalbyxorna beror lite på hur vädret ser ut. Vid kallare väder under 0 grader kan man ha ett par vanliga byxor under skalbyxorna, då det kan bli kallt ändå. Vid väder över 0 grader brukar det att fungera med endast ett underställ.

Funktion och fördelar med skalbyxor

Skalbyxorna är ditt ultimata skydd mot väder och vind under utomhusaktiviteter. Deras huvudsakliga uppgift är att ge ett yttre lager av skydd som håller dig torr och skyddad från kyla.

Skydd mot väder och vind: De viktigaste fördelarna med skalbyxor är deras förmåga att stå emot vind och vatten. Denna skyddsnivå uppnås genom användning av vattentäta material, ofta med en vattenavstötande yta, samt vindtäta komponenter. Det betyder att oavsett om du är på en regnig vandring eller i en snöig backe, håller skalbyxorna dig torr och skyddad från elementen.

Andningsförmåga och komfort: Skalbyxor är inte bara till för att skydda mot vädret; de är också designade för att vara bekväma under fysiska aktiviteter. En viktig aspekt av detta är byxornas andningsförmåga, vilket refererar till deras förmåga att tillåta fukt från kroppen att avdunsta. Detta är särskilt viktigt vid högintensiva aktiviteter där du kan börja svettas, eftersom en hög andningsförmåga hjälper till att hålla dig torr och bekväm inifrån och ut.

Lager-på-lager-principen: Inom friluftskläder följer vi ofta “lager-på-lager”-principen, där du har ett baslager för att transportera bort fukt, ett mellanlager för att isolera och ett ytterlager för att skydda mot vädret. Skalbyxan spelar rollen som detta yttersta skyddande lager. Eftersom skalbyxor i sig själva inte erbjuder mycket termisk isolering, kan du behöva lägga till ett varmare mellanlager under skalbyxan beroende på temperaturen och din aktivitetsnivå.

Skillnaden mellan skal och softshellbyxor

Skalbyxor och softshell är två olika typer av friluftskläder som används för olika väderförhållanden och aktiviteter. Nedan beskriver vi de största skillnaderna:

Skalbyxor

Skalbyxor är gjorda för att skydda mot mer extrema väderförhållanden. De är oftast vind- och vattentäta och är avsedda att användas som ett ytterlager över andra kläder, som till exempel ett isolerande lager. Skalbyxor är ofta gjorda av material som GORE-TEX som tillåter fukt från kroppen att avdunsta, samtidigt som det hindrar vatten och vind från utsidan att tränga igenom.

Softshellbyxor

Softshellbyxor är mer mångsidiga och avsedda för aktiviteter med hög intensitet under mindre extrema väderförhållanden. De är ofta vattenavvisande snarare än vattentäta, men till skillnad från skalbyxor så är de mycket andningsbara och flexibla, vilket gör dem bekväma för rörelseintensiva aktiviteter. Softshellbyxor kan ge en viss isolering, men deras huvudsakliga syfte är att erbjuda en balans mellan väderskydd, andningsförmåga och rörelsefrihet.

Vanliga frågor om skalbyxor

Är skalbyxor verkligen 100% vattentäta?

Ja, många skalbyxor är 100% vattentäta tack vare material som GORE-TEX eller liknande teknologier.

Är det nödvändigt att bära ett isolerande lager under mina skalbyxor?

Det beror på väderförhållandena och din aktivitetsnivå. Skalbyxor ger utmärkt skydd mot vind och vatten, men de ger oftast inte mycket termisk isolering. Om det är kallt ute och du inte är mycket aktiv, bör du överväga att bära ett isolerande lager under.

Kan jag använda mina skalbyxor för sommarvandring?

Ja, du kan definitivt använda skalbyxor för sommarvandring, särskilt i områden där vädret kan vara oförutsägbart. Men kom ihåg att skalbyxor är mindre andningsbara än andra typer av byxor, så de kan bli varma under intensiv fysisk aktivitet eller i varmt väder.