Kastspö bäst i test hero

Bäst i test: Bästa kastspöt 2024

Att få vara ute och fiska i naturen är underbart och bättre blir det när man väl får napp på kroken. För att kunna fiska behöver man ett fiskespö. Det finns olika modeller till olika typer av fiske. Just min favorit är “vanligt” fiske med kastspön. Det finns också flera olika typer av kastspön som passar till olika scenarion. I denna artikel går vi igenom de bästa kastspöna för olika användningsområden.

1. Westin W3 Finesse T&C

Kastspö bäst i test

Kastspö bäst i test

Westin W3 Finesse är kastspöt som blev testvinnare i vårat test. Och man förstår enkelt varför. Det är ett prisvärt och kvalitativt all-around spö som fungerar till de mesta typer av fiske. Spöet är till en första känsla lätt och ömtåligt men när väl fisken nappar så håller det emot allt. Detta spöt fungerar utmärkt vid kastfiske med små samt stora beten där man fiskar både abborre eller en större gös. Spöets handtag är bekvämligt att kasta med och är gjort av premium EVA. Westing W3 Finesse är alltså ett suveränt all-around spö av hög kvalité.

Fördelar

 • Testvinnare
 • Lätt
 • Skönt att kasta med
 • Hög kvalité
 • Mycket populärt

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. SvartZonker Black Series The Horizon

Bästa billiga kastspöt

Bästa billiga kastspöt

Detta är ett av de billigare varianterna av kastspö men som ändå håller klassen av ett dyrare. Svartzonker’s egna modell Black Series The Horizon är en uppföljare från deras toppsäljande modell Black Series. Denna modell har gjorts lättare, kraftigare och slitstarkare. Det som uppgraderats är handtaget, spöringen och klingan. Detta spö är lämpat för fiske av lätta till mellanlätta fiskar. Black Series The Horizon passar för nybörjare såväl som mer avancerade fiskare, ett spö för alla helt enkelt.

Fördelar

 • Billigt
 • Skönt att kasta med
 • Hög kvalité
 • Bra handtag
 • Bra pris

Nackdelar

 • Inga nackdelar

3. Daiwa Ninja X Tele Spin

Bästa kastspöt för barn

Bästa kastspö för barn

Daiwa Ninja X Tele Spin är det bästa kastspöt för barn. Detta är ett väldigt lätt och balanserat kastspö som är enkelt att behärska från start. Det är ett teleskopspö som kan fällas ut i flera längder och på så sätt användas av flera personer i olika längder. Perfekt om man har två barn i olika åldrar som vill fiska. Maxlängden på spöet är 210cm.

Fördelar

 • Perfekt för barn
 • Teleskopiskt spö
 • Maxlängd på 210cm
 • Skönt handtag av kork
 • Bra pris

Nackdelar

 • Kan vara svårt att fälla ihop

4. 13 Fishing Fate Black Spinning

Bästa kastspöt för nybörjare

Bästa kastspöt för nybörjare

I slutet av vårat test har vi valt att placera det bästa kastspöt för nybörjare, Fate Black Spinning. Det är ett spö som är väl balanserat och ger dig en bra sving när du kastar. Spöets längd är 213cm vilket passar bra för nybörjare då man inte skall ha för långt spö i början. Känslan med Fate Black Spinnings klinga “PVG30T” är oslagbar, man känner precis vad som händer vid kast och in-vevning av betet. Detta är mycket fördelaktigt för den som är nybörjare. Vikten på spöt är 130g vilket är en bra vikt för detta spöets längd. Fate Black Spinning är helt klart ett bra val av kastspö för dig som är novis på fiske.

Fördelar

 • Perfekt för nybörjare
 • Skön känsla i spöt
 • Grym klinga

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Man som fiskar med kastspö

Att tänka på innan man köper ett kastspö

 • Längd
  Längden på ett kastspö är väldigt viktigt att pricka rätt. En tumregel är att inte köpa ett spö under 200cm då det annars kan bli svårt att få iväg betet. Ett kastspö som är längre än 270cm är enligt oss svårt att hantera och får långt. Så försök alltså hitta en längd mellan 200-270cm för bästa känsla.
 • Vikt
  Kastspöets vikt är även den en avgörande faktor i hur ditt fiske med spöt kommer att bli. För tunga spön kan vara svåra att hantera medans för lätta spön inte ger dig samma längd på kasten. Hitta därför en vikt på kastspöt som passar vikten på din typ av jigg/bete.
 • Rulle
  Kolla noga om det följer med en rulle till kastspöt eller inte. Köper du en kastspö set så följer det alltid med en rulle, men så är inte fallet alltid vid köp av ett enstaka kastspö. Så viktigt att veta om rulle följer med vid köp för att inte stå utan när du skall fiska.

Vad är ett kastspö?

Ett kastspö är ett typ av fiskespö där man kastar ut betet i vattnet med hjälp av kraft och en lina. För att fånga en fiske med ett kastspö så rullar man sedan tillbaka betet med antingen en haspel eller multirulle. Detta är den vanligaste typen av fiske och den man tänker på när man pratar om att fiska.

Kastvikt på ett kastspö

Kastvikten på ditt spö beror på vilken typ av fiske du planerar att göra och vilket bete eller sänke du planerar att använda. Om du till exempel planerar att fiska med tunga beten eller sänken, bör du välja ett spö med en högre kastvikt. Om du planerar att använda lättare beten, bör du välja ett spö med lägre kastvikt.

Hur man använder ett kastspö

Att kasta med ett kastspö utrustat med en haspelrulle kan från en början kännas lite klurigt. Men med lite övning kommer det att sitta i ryggmärgen snabbt. Här följer en steg-för-steg guide för att hjälpa dig på vägen:

 1. Positionera linan: Börja med att veva in linan så att betet eller sänket hänger ungefär en halvmeter från spöets topp. Detta ger en bra balans mellan kontroll och kraft vid kastet. Positionera sedan linan så att den hamnar under rullen och ligger redo vid linbromsen på rullen (den lilla fliken som du kan fälla upp och ner).
 2. Få grepp om spöt: Greppa spöet på ett avslappnat men stadigt sätt med din dominanta hand vid handtaget. Låt pekfingret på samma hand vila lätt på linan där den går ut från rullen.
 3. Fäll upp linbromsen: Med hjälp av tummen på din dominanta hand, fäll upp linbromsen på rullen. Håll fortfarande ett lätt tryck på linan med pekfingret för att förhindra att den löper ut för tidigt.
 4. Kasta ut linan: Sväng spöet bakåt över axeln och sedan framåt i en jämn rörelse. Tänk på det som att du “vispar” fram spöet. När spöet når en bit över ditt huvud så kan du släppa linan och låta betet flyga iväg.
 5. Fäll ner linbromsen: När du är nöjd med var ditt bete eller sänke har landat, fäll ner linbromsen på rullen igen. Nu är du redo att börja veva in linan och förhoppningsvis känna det där rycket som signalerar att en fisk har nappat.

Vilka rullar som passar till kastspö

Ett kastspö kan kombineras med olika typer av fiskerullar beroende på vilken typ av fiske du planerar att göra. Här är några av de vanligaste typerna:

 • Haspelrulle: En haspelrulle är kanske den mest populära typen av fiskerulle som används med ett kastspö. Den har ett öppet spolhus som låter linan löpa fritt ut vid kast. Detta vilket gör det möjligt att kasta både långt och med god precision. Haspelrullar passar bra för många olika typer av fiske och är särskilt populära bland nybörjare eftersom de är enkla att använda.
 • Multirulle: En multirulle har en mer komplex design än en haspelrulle och kräver mer skicklighet att använda effektivt. Linan löper ut från en roterande spole vilket kan leda till så kallad “fågelbo”-effekt om man inte har rätt teknik. Fördelarna med en multirulle är att de erbjuder bättre kontroll och mer kraft än haspelrullar vilket gör dem populära bland erfarna fiskare och för tyngre fiske.
 • Spinnrulle: Trots att spinnrullar och haspelrullar ser liknande ut och ofta används omväxlande, skiljer de sig åt på ett viktigt sätt. Spinnrullar är i regel mindre och lättare än haspelrullar, och är ofta designade för att användas med lättare linor, beten eller spinnspön. De är en bra match med kastspön för lätta till medeltunga applikationer.

Vanliga frågor

Vilken längd bör jag välja för mitt kastspö?

Längden på ditt kastspö beror på flera faktorer, inklusive vilken typ av fiske du planerar att göra och dina personliga preferenser. Längre spön kan kasta längre och är bra för fiske från land, medan kortare spön är mer hanterbara och bra för båtfiske eller fiske på trånga platser.

Hur tar jag hand om mitt kastspö bäst?

Efter varje användning, rengör ditt spö med färskt vatten för att ta bort eventuell smuts. Förvara ditt spö i ett torrt, svalt ställe, och undvik att ställa det under direkt solljus för långa perioder. Kontrollera regelbundet ditt spö för eventuella tecken på skada.

Vad kostar ett kastspö?

Ett kastspö kostar allt mellan 500-2500kr beroende på märke, material och egenskaper.